szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyot bukhatnak a civil szervezetek az adóbevallás új rendszerén, de nem a leghíresebbek, hanem a helyben fontos alapítványok és az egyházak veszthetnek igazán sokat.

Az egyházak kongatták meg először a vészharangot, ahogy kiderült, mennyire könnyű lesz mostantól elfelejteni az adó 1 százalékának felajánlását. Nem csak ők vannak bajban: több ezer alapítvány és civil szervezet várhatja aggódva az adóbevallás május 22-i határidejét.

A NAV idén már 3,8 millió embernek felajánlja, hogy helyettük kitölti az adóbevallást, és bár ez a szám várhatóan jóval kisebb lesz végül, így is sokan választják az egyszerű megoldást. Ha az adózó nem reagál semmit a határidő lejártáig az adóhivatal megküldött javaslatára, akkor automatikusan érvényesnek számít az adóbevallás. Ez pedig azt is jelenti egyben, hogy az adó 1+1 százalékának felajánlását is sokan kihagyhatják. Igaz, arra odafigyel a NAV, hogy csak az hagyhassa ki ezt a lépést, aki tényleg nagyon lusta: az online adóbevallásnál szinte kiszúrja az ember szemét, hol lehet rendelkezni az 1 százalékokról.

©
Az államé a pénz, ha nem ajánlják fel
Az adó 1 százalékát most egy szervezetnek vagy alapítványnak, további 1 százalékát pedig egy egyháznak vagy egy kiemelt költségvetési előirányzatnak (idén a Nemzeti Tehetség Programnak) lehet felajánlani. Akkor, ha valaki úgy dönt, hogy nem támogat egyetlen szervezetet vagy egyházat sem, akkor a pénzt megkapja az állam. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a NAV a bevallások leadása és szeptember vége között valamikor kiutalja a támogatottaknak az 1 százalékokat, amiről pedig nem rendelkeztek az adózók külön, azt visszatartják.

Hiába lett egyszerűbb a rendszer, két-három évbe is beletelhet, amíg az emberek számára természetes lesz, hogyan kell felajánlani az 1+1 százalékokat – erről beszélt Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. A katolikusoktól Erdő Péter bíboros jelezte, hogy minden alkalommal, amikor változnak az adó egy százaléka felajánlásának szabályai, sokan elbizonytalanodnak. Nem csoda, hogy az egyházak aggódnak: a civil szervezeteknél sokkal többet, több száz millió forintot kapnak minden évben ezekből a fejajánlásokból, sőt, a katolikusoknak évi közel 2,5 milliárd forint jár innen.

Gyakorlati javaslattal Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke állt elő. Ő arról beszélt, az egyházfinanszírozást függetleníteni kellene az adószabályoktól. Szerinte jó megoldás lehetne, ha elég volna az adózónak egyszer rendelkeznie az egyházi egy százalékáról, utána pedig minden évben automatikusan a korábban választott egyháznak menne a pénze, hacsak nem kéri az ellenkezőjét. Ebben van is logika, hiszen amíg az ember egyik évről a másikra választhat másik, számára szimpatikus civil szervezetet, vallást nagyon ritkán szoktak váltani.

©

Nagyot bukhatnak a civil szervezetek és alapítványok is. Nem meglepő, ha sokan a kormánykritikus civilek állami vegzálását látják emögött, de valójában nem azok veszthetik a legtöbbet, akiket Németh Szilárd a Soros-birodalom álciviljeinek nevez. Ezek közül a legtöbb 1 százalékos felajánlást a Társaság a Szabadságjogokért kapta, tavaly 13,9 millió forintot. Összehasonlításképp: a teljes bevételük 249 millió forint volt, ennek elsöprő többségét külföldi adományként kapták, de még a belföldi cégek is több adományt dobtak össze nekik, mint amennyi az 1 százalékokból összegyűlt. A Magyar Helsinki Bizottság 2,05 millió, a Transparency International Magyarország pedig 1,49 millió forint szja-felajánlást gyűjtött össze tavaly. Ez a három szervezet egyébként jóval többet kap a Békemeneteket szervező CÖF-nél, amelynek támogatói mindössze 1,1 millió forintot ajánlottak fel. 

A legismertebbeknek tehát szinte aprópénz az 1 százalék, a közepes méretű szervezeteknek viszont létfontosságú. A magyarországi civil szervezeteket összefogó Sziamaci.hu számítása szerint a legtöbb ilyen szervezet bevételeinek körülbelül 35 százalékát teszik ki a magántámogatások, az államtól pedig az összes pénzük nagyjából 30 százalékát kapják. A KSH legfrissebb adatai még 2015-ösek, ezekből kiderül: a közalapítványok és egyesületek árbevétele 607 milliárd forint volt, míg az 1 százalékokból összesen 8,4 milliárdot szedtek össze. Ez arányaiban kevésnek számít, viszont mivel egyenlőtlenül oszlik el, egyesületek tömegének jelenti az életet az szja-felajánlás. Nagyjából 25 ezer olyan civil szervezet kap ajándékot egy évben, ezek közül 13 ezer kapott százezer forintnál többet, egymilliósnál nagyobb támogatás pedig közel ezernél gyűlt össze. A szervezetek közül több, mint 1600 számára ez a teljes éves bevételt jelenti. A támogatási lista középmezőnye olyan szervezetekkel van tele, amelyeknek nincs pénzük teleplakátolni az országot minden tavasszal az 1 százalékokért, de nehéz lenne fenntartaniuk a működésüket a felajánlások nélkül. A lista élén állók abban megegyeznek, hogy a működésük biztosított az 1 százalékok nélkül is, de milliókban mérhető veszteség lehet számukra, ha sokan választják a kényelmesebb utat az adóbevallásnál. A legtöbb felajánlást az egészségüggyel foglalkozó szervezetek kapják: kórházak, mentők, illetve a beteg gyerekek számára programokat szervező Bátor Tábor Alapítvány található a lista élén; az első 12-be tíz ilyen szervezet mellett csak két állatotthon fért be.

Ők kapják a legtöbb 1 százalékot

Civil kedvezményezettek:

1. Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztésért Alapítvány – 175,4 millió forint

2. Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat Közhasznú Alapítvány – 132,4 millió

3. Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány – 121,6 millió

4. Bátor Tábor Alapítvány – 117,2 millió

5. Országos Mentőszolgálat Alapítvány – 108,8 millió


Egyházak:

1. Magyar Katolikus Egyház – 2462,5 millió

2. Magyarországi Református Egyház – 925,1 millió

3. Magyarországi Evangélikus Egyház – 265 millió

4. Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége – 156,8 millió

5. Magyarországi Baptista Egyház – 133,8 millió

Még a 2016-ig érvényes szabályok szerint is csak az adózók alig több, mint a fele ajánlotta fel bárkinek az 1+1 százalékot. A több mint négymillió adózó közül általában 1,9-2 millióan nem jelölnek meg kedvezményezettet, így körülbelül 6-8 milliárd forinttal segítik az államot. Az is kérdéses, hogy hányan fogják végül megváltoztatni az adóbevallásukat arról, amit a NAV felajánl nekik. Érdekes arány, hogy tavaly, amikor a NAV elkészítette az adóbevallást, ha az adózó ezt kérte, a vártnál sokkal kevesebben, 440 ezren mondták azt, hogy az adóhivatalé legyen ez a feladat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Bár az ITM prezentációja tényként kezeli az egyetemek modellváltását, a tárca szerint szabadon dönthetnek

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector