szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szabad sajtó és független igazságszolgáltatás híján a közösségi média került a középpontba az oroszországi médiaháborúban.

Köpök rá! Kettőnk közül te vagy a bűnöző! – Ezzel a videóval lepte meg bírálóját Oroszország egyik leggazdagabb embere Aliser Uszmanov. Az oligarcha, aki Vlagyimir Putyin egyik bizalmi embere, 13,9 milliárd dolláros vagyon ura az orosz Forbes szerint. De miért lett ennyire dühös?

Alekszej Navalnij, aki Putyin fő politikai ellenfele, korrupcióellenes kampányba kezdett. Ennek részeként videót készített Dmitrij Medvegyev miniszterelnök luxus életmódjáról: a hatalmas birtokokról Oroszországban, a méregdrága szőlőültetvényről Olaszországban és egy "kis" orosz kastélyról. Ötmilliárd rubelt (88 millió dollárt) ér a kastély, mely az ellenzéki vezér szerint Aliser Uszmanov ajándéka volt Medvegyev miniszterelnöknek. Kérdés, vajon mit kapott ezért cserébe a lojális oligarcha, akinek csinos bűnözői múltja is van: el is ítélték Üzbegisztánban még a szovjet időkben. Bár ő azt mondja, koholt vádak alapján dugták börtönbe a szocialista tulajdon megcsapolásáért. Ő valójában áldozat.

A videós háború újabb és újabb fejezeteit több millióan követik a 140 milliós országban.

Az oligarcha természetesen perel: épp most kezdődött meg a tárgyalás a bíróságon. Csakhogy Oroszországban mindenki tudja: az igazságszolgáltatást Putyin elnök irányítja. Ha a bírónak a lojális oligarcha és Putyin politikai ellenfele között kell döntenie, akkor kevéssé lehet kérdéses a végeredmény.

A baj csak az, hogy Oroszországban jövőre választások lesznek: a korrupt oligarchák nem éppen népszerűek. Navalnij abban bízik, a bíróság elítélheti, de a közvélemény mögé áll majd. De mire gondolhatott az oligarcha, amikor belefogott a videós kampányba? Ami szakmai szempontból nem épp mestermű: az oligarcha egy íróasztalnál ülve durván sértegeti az ellenfelét, miközben nem mond semmiféle konkrétumot. Látszik a jó kommunikációs tanácsadó hiánya. Az a fajta nyilvánosság sem mindig kifizetődő, amikor egy oligarcha házát felteszik egy közösségi videómegosztóra.

Hiába, a médiaháborút is tanulni kell. Oroszország példája mindenesetre azt mutatja: szabad sajtó és független igazságszolgáltatás híján a közösségi média lehet az a terep, ahol megmérkőznek az ellenfelek – állapítja meg oroszországi tudósításában a New Yorki-i Bloomberg hírügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Bevásárolt az Apple-be egy orosz milliárdos

Aliser Uszmanov orosz milliárdos mintegy 100 millió dollárért Apple részvényeket vásárolt - hozta nyilvánosságra az üzbég származású, orosz állampolgárságú, jórészt Londonban élő üzletember USM Holdings nevű vállalkozása kedden.