szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mianmari kormány, amely még most is a hadsereg befolyása alatt áll, számíthat egy nagyon komoly támogatóra a rohingya konfliktus kapcsán kibontakozó nemzetközi diplomáciai csatározásokban: Kínára.

Peking már akkor is privilegizált partner volt a korábbi Burmában, amikor ott még színtiszta katonai diktatúra irányított. A fokozatos, demokratikus elemeket is magában foglaló átmenet hat évvel ezelőtti kezdete óta pedig még intenzívebb a kínai gazdasági jelenlét. Rakkhine államban, ahol most a rohingya konfliktus zajlik, létrejött egy különleges gazdasági övezet, amely gyakorlatilag kínai. Kyaukpyuban a hatalmas kínai építőipar cég, a CITIC 9 milliárd dolláros beruházással mélytengeri kikötőt hozott létre. Hét évvel ezelőtt elkezdték egy csővezetékrendszer kialakítását is, amely Mianmart a dél-kínai gazdasági központtal, Jünnan tartománnyal köti össze. Idén áprilisban készült el a vezetékrendszer, amely összesen 2,45 milliárd dollárba került. Ebbe a projektbe, gyakorlatilag felerészben, beszállt a mianmari állam is. 

A kormányban helyet foglaló katonák gazdasági hasznot remélnek, Kínának viszont ez a projekt több szimpla üzletnél: stratégiai érdek, hogy a Közel-Keletről érkező olaj és gázszállítmányok elkerüljék a könnyen lezárható Malaka-szorost és a kínaiak által ellenőrzött úton jussanak el a végállomásra, Jünnanba. A kyaukpyau-i kikötő 200 kilométerre van a mostani etnikai konfliktus centrumától. Már csaknem félmillió rohingya menekült el a népirtásra, etnikai tisztogatásra emlékeztető katonai akciók hatására. Ennek a konfliktusnak nagyon mély etnikai, vallási gyökerei vannak. Nem most robbant ki, régóta tart, csak most került olyan dimenziókba, hogy a külvilág is észrevette. De a szóbeli sajnálkozáson kívül semmi nem történik. És még a formális verbális elítélést is enyhítheti, hogy egy világhatalom, a stabilitásra hivatkozva támogatja a mianmari hadsereg „rendfenntartó akcióit”.

A CITIC kínai óriáscég vezetése azt ígéri, hogy a várható gazdasági felvirágzásból majd a helyi lakosság is profitál. Ez a régió az egyébként is koldusszegény volt Burma legelmaradottabb körzete. 50 kórház és ugyanennyi iskola építését helyezték kilátásba a kínaiak – de ez egyelőre csak jövő idejű ígéret. A térséget ismerő szakértők szerint viszont rövidtávon épp ellenkező előjelű folyamatokra van esély. Rakkhine állam rohingyák által lakott részén a föld mélye ásványi kincseket és földgázt rejt. A jövőben ezeket a lelőhelyeket is ki akarják aknázni a befektetők, de a feltárást a hagyományos földművelő életmódot folytató rohingyák jelenléte akadályozta. És mivel ezt az etnikailag a többségtől eltérő, sok évtizeddel ezelőtt Bangladesből ide menekült muzulmán közösséget össznépi gyűlölet övezi a buddhista Mianmarban, egy-két terroristának beállítható, vagy tudatosan provokált akció, beindíthatta a rohingya lakosság szisztematikus elűzését, sőt kiirtását. Az AFP-nek nyilatkozó, délkelet-ázsiai ügyekkel foglalkozó francia külpolitikai szakértő, Saskia Sassen szerint, a gazdasági érdek legalább olyan fontos tényező, mint a konfliktus etnikai, vallási háttere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Világ

Ennek a szentnek véres a keze

Mit csinál egy Nobel-békedíjas népirtás idején? Az emberi jogok és a demokrácia harcosaként ismertté vált Aun Szan Szú Kji például azt választotta, hogy félrenéz. A liberális világ poszterlánya azonnal céltáblává vált, de ez egyelőre nem sokat segít a halálba üldözött rohingyákon.

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Széchenyi Turisztikai Kártya Programmal segítik az ágazatot

Eddig összesen 30 beteget ápoltak a kiskunhalasi járványkórházban

Eddig összesen 30 beteget ápoltak a kiskunhalasi járványkórházban

A fejtetvekkel is kibabrált, hogy a járvány alatt kevesebb a közös szelfizés

A fejtetvekkel is kibabrált, hogy a járvány alatt kevesebb a közös szelfizés