szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olimpiai helyszín helyett egyházi és vadászati expót tartanának a kőbányai vásárvárosban, de a pavilonokat még 18 évig egy francia cég bérli, ezért újakat építenek.

Először államtitoknak minősítették, de végül elárulták: 17,28 milliárd forintért vette meg az állam a Hungexpót tulajdonló Expo Park Kft.-t – írja a Zoom.hu. A kőbányai vásárvárost még az olimpiai pályázat idején nézte ki a kormány, ugyanis ott helyezték volna el a médiaközpontot.

A cég 8 milliárdos eszközértékéhez viszonyítva már ez is komoly ár, de ez még csak a kezdeti költség: mivel a Hungexpo pavilonjait 2035-ig bérbe adták a francia tulajdonban maradt Hungexpo Vásár és Reklám Zrt.-nek, az állam új épületek felhúzására kényszerül, ha véghez akarják vinni nagyszabású terveiket.

A helyszínen tartanák meg ugyanis a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszust, valamint a 2021-es vadászati világkiállítást is, az ezekhez szükséges további fejlesztésekre pedig már el is különített 9,3 milliárd forintot a kormány a 2017-es és 2018-as költségvetésben. Az egyházi expónak ráadásul több más helyszíne is lesz, ezért még közel 20 milliárd forintot szavaztak meg templomfelújításokra és egy csepeli csarnok felépítésére.

A két esemény induló költségvetése így már 48,5 milliárd forintnál jár, és ha az idei vizes vb büdzséje kiindulási alap lehet bármihez, akkor a következő években ez még bőven feljebb kúszhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Több ezer alsónadrágot ásnak el a svájci kertekben, és ez a tudományt szolgálja

Több ezer alsónadrágot ásnak el a svájci kertekben, és ez a tudományt szolgálja