szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A halálhírt a cég hozta nyilvánosságra.

91 éves korában meghalt a világ talán legismertebb bútorkereskedésének, az Ikeának az alapítója. Ingvar Kamprad halálát a cég hozta nyilvánosságra.

Kamprad 1926-ban született Svédországban, apja német bevándorló volt. A Wikipedia szerint már egész fiatalon elkezdett üzletelni, gyufát, halat és sok egyebet árult. A mára világhírűvé vált Ikeát 1943-ban alapította (a név az Ingvar Kamprad, a családi farm Elmtaryd, valamint a közeli Agunnaryd kezdőbetűiből tevődik össze), főként nagybátyjának konyhaasztal-modelljét kínálták. A kínálatban 1948-ban jelent meg a helyi üzemek által készített bútor. 1951-re ez vált az IKEA fő profiljává, az első bemutatótermet 1953-ban nyitották meg.

Kamprad négy éve vonult vissza a cég vezetéséből, ő volt a világ egyik leggazdagabb embere.Ugyanakkor közsimert volt, hogy turkálókból öltözködött. Két könyvet is írt, egyet a mértékletességet és az egyszerűséget hangsúlyozó filozófiájáról, egyet pedig (társszerzőként) az Ikea történetéről.

1994-ben nagy vihart kavart, amikor a fasiszta Per Engdahl halála után nyilvánosságra hozott levelekből kiderült, hogy Kamprad 1942-ben, 16 évesen csatlakozott a politikus fasiszta mozgalmához, az Új Svéd Mozgalomhoz. Nem tudni, mikor lépett ki onnan, de Engdahl barátja volt még az 50-es évek elején is. 1994-ben az Ikea dolgozóihoz írt levelében azt írta, akkori csatlakozása "élete legnagyobb hibája" volt.  Ugyanakkor még egy 2010-es interjúban is "nagy embernek" nevezte Engdahlt, akiről élete végéig ezt fogja gondolni.

2014-ben, amikor minden idők legjobb svéd vállalkozójának nevezték ki, kijelentette: a szegények segítőjeként tekint magára, már karrierje elején megtanulta, hogy "senki sem nézheti le a szegény, egyszerű embereket". Emlékezett a kezdetekre, amikor például 50 koronáért adott el egy hordozható írógépet. "Más idők voltak azok. Egyet azonban megfogadtam: ha ötleteimmel sikert érek el és üzletember leszek, akkor sem hagyom figyelmen kívül a szegényeket. Ez lett az Ikea koncepciójának alapja is" – mondta Kamprad.

A cég történetéről két éve állandó kiállítás is nyílt, amelyen kiderült, hogy van, aki kritikával illeti a népszerű lakberendezési lánc filozófiáját: Sara Kristoffersson, a stockholmi egyetem professzora szerint míg a vállalat "a svéd egyenlősdi lejárt lemezét játssza, az országban már régen nincs szó egyenlőségről". A professzor szerint a cég idealizálja a svéd képet, a múzeum pedig inkább tekinthető a marketingstratégiájuk részének.

Múlt év novemberében világszerte 49 országban 411 áruház működött. Magyarországon tavaly júniusban nyílt a harmadik Ikea, 17 milliárd forintos beruházással Soroksáron. A cégbirodalom éves forgalma megközelíti az 50 milliárd eurót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél