szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Villamos Művek informatikai beszerzéséről van szó.

Egy Nokia-dobozos szálat is talált a Magyar Villamos Művek (MVM) ötmilliárd forintos botrányában a 24.hu. A lap azt írja, a vállalat informatikai vezetése megakadályozhatta volna, hogy az MVM svájci leánycége intézze azt a milliárdos informatikai beszerzést, amely miatt a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég nem írta alá az állami vállalat mérlegét.

A cikk egy Csoportszintű Megállapodás nevű dokumentumra hivatkozik, amely arról rendelkezik, hogy informatikai munkát csak az MVM Informatika és az MVM Net Zrt. végezhet a cégcsoport számára. Ennek jegyében az MVM Informatika Zrt. vezérigazgatói tisztségét és az MVM informatikai igazgatói posztját mindig ugyanaz a személy töltötte be. Ő Lazarovits Márk volt, a Synergon Informatika Zrt. korábbi vezetője, akit onnan ismerhet a közvélemény, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes elleni büntetőeljárásban róla állította azt Balogh Zsolt, volt BKV-vezérigazgató, hogy eljuttatott egy pénzzel teli nokiás dobozt Hagyónak.

A lap szerint Lazarovits Márknak módja lett volna megelőzni a rendkívül furcsa szerződés megkötését azzal, hogy a Csoportszintű Megállapodás előírásai szerint magához vonja a projektet. Ezt azonban nem tette meg.

Azt azóta sem tudni, hogy milyen szállítók vettek részt a rendszer fejlesztésében, de azt igen, hogy a ma szokásos informatikai tanácsadói díjakat figyelembe véve a leszállított rendszer erősen túlárazottnak tűnik. Az ügyben belső vizsgálat is indult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!