szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emmi szerint egyébként is az Alaptörvényben rögzített elv, hogy a rászoruló családtagokról gondoskodni kell.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy év alatt több mint négyezer emberrel lettek többen a szociális várólistán, azaz ennyivel nőtt azoknak a száma, akik valamilyen állami szociális intézménybe szeretnének bekerülni. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) tavaly decemberi adatai szerint ugyanis összesen 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára.

Mivel az adatokat torzítja az egyházi kezelésbe adott szociális intézmények egyre nagyobb száma, ezért az MSZP-s Korózs Lajos arra kérdezett rá az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy pontosan hány férőhelyet adtak át egyházi fenntartásba, ezeket (és ezek várólistáit) hogyan tartják számon, illetve hány új férőhely jött létre akár az állami akár az egyházi fenntartású szociális intézményekben.

Az Emmi részéről Rétvári Bence államtitkár válaszolt Korózs kérdéseire, ebben egyrészt szokás szerint nekiment a képviselőnek a korábbi MSZP-kormányzást felemlegetve, mondván "az idősekért való aggódás ugyanúgy csak egy szerep Önöknek, mint a köztévés beköltöző show", majd arról értekezett, hogy a kormány célja, hogy a rászorulók "minél tovább élhessenek saját otthonukban", hozzátéve, hogy

az idős és rászoruló családtagjainkról való gondoskodás az Alaptörvényben rögzített alapelv. A szülőkről való gondoskodás a törvényi szabályozáson túlmenően ugyanakkor erkölcsi elvárás is.

A válasz lényegi részét tekintve az derül ki, hogy állami kezelésből "az elmúlt években" összesen 3087 férőhelyet adtak egyházi kezelésbe, állami fenntartásban viszont

az elmúlt nyolc évben 54 új férőhely jött létre.

A válaszból az is kiderül, hogy egyébként ezek egyike sem idősotthonbeli férőhely, bár a legtöbben arra várnak. A létrehozott 54 férőhelyből 47 fogyatékos személyek, 7 pedig szenvedélybetegek részére jött létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

Szabadságvesztést kért az ügyészség a balatonakali nádirtókra

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője