szerző:
hvg.hu

Azon megy az adok-kapok, hogy lehet-e forgalom Ferihegyen éjfél és hajnal 5 óra között.

Teljes éjszakai repülési tilalmat akar Ferihegyen a főpolgármester. Tarlós István  az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, legfeljebb egy éven belül meg szeretné valósítani, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali 5 között. Úgy fogalmazott, azt szeretné elérni, hogy változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést vegye át a közlekedési hatóság.

A hvg.hu megkeresésére a Budapest Airport úgy reagált, üdvözöl minden olyan javaslatot, amely hozzásegít a repülőtér és a környéken lakók harmonikus együttéléséhez. A cég emlékeztetett, hogy a HungaroControllal közösen hosszú évek óta arra törekszenek, hogy – a repülés biztonságának követelményeit figyelembe véve – csökkentsék a főváros lakóinak a repülési zajból eredő terhelését.

Szakértőink rendelkezésre állnak minden észszerű javaslat megvitatására és megvalósítására

– írták.

A Budapest Airport szerkesztőségünkkel azt is közölte, hogy éjfél és hajnali 5 óra között hivatalosan egyetlen utas- vagy cargojáratot sem szabad erre az időszakra tervezni a menetrendben. A szabály ugyanis most az, hogy a repülőjáratoknak éjfél előtt meg kell érkezniük Ferihegyre, indulni pedig legkorábban hajnali 5 órakor tudnak. „Más okokból, például késés, műszaki kényszerhelyzet, egészségügyi vészhelyzet miatt előfordulhatnak leszállások, hiszen ez az ország egyetlen 24 órában nyitva tartó repülőtere” – közölték. 

Csakhogy a szabály ellenére minden nap akad 2-5 olyan repülő, amelyekre a jegyeket úgy árulják, hogy a menetrend szerint éjfél után szállnak le. Amikor erre rákérdeztünk a Budapest Airportnál, azt a választ kaptuk: akárhogyan adja el a légitársaság a jegyet, a szabály az, hogy éjfél előtt meg kell érkezni.

Az éjfél környéki időszak így néz ki Ferihegyen:

  • Az utolsó, menetrend szerint még éjfél előtt landoló gépnek 23:55-kor kellene megérkeznie Dublinból. Az elmúlt egy hétben viszont két napon sem tudta tartani a menetrendet, és éjfél után szállt le.
  • Hetente háromszor 0:05-kor száll le elvileg egy tel-avivi repülő, az előző héten a három járat közül egyszer sikerült megoldani, hogy korábban, még szabályos időben megérkezzen.
  • Hetente négyszer várnak 0:05-re egy repülőt Milánóból. Ezért a gépért járhat egy piros pont a reptértől: az elmúlt egy hétben minden alkalommal leszállt éjfél előtt.
  • Hetente egy nap van, amikor egy Brüsszelből érkező gép menetrend szerint 0:10-kor szállna le, ezen a héten sikerült beérnie szabályos időben, éjfélre.
  • A Dubai–Budapest-járatot hetente háromszor várják 0:40-re. A héten egyszer sem érkezett meg éjfélre, egy alkalommal pedig annyit késett, hogy éjjel 2-kor szállt le.
  • Menetrend szerint 0:45-re várják az utolsó gépet, Londonból. Az előző hét nap mindegyikén jócskán éjfél után szállt le a repülő.
  • A felszállásoknál szabályosak a légitársaságok: miután éjfél előtt elmegy az utolsó gép, 5:55-ig nem indul egy járat sem.

 Az AIRportal repülésügyi szakoldal szerint az éjszakai repülési tilalom nagy érvágás lenne a Ferihegyen állomásozó diszkont légitársaságoknak, mert menetrendjüket a nap egy szűkebb időszakába kellene tervezni, hogy az esetleges késések esetén is visszaérjenek gépeik az utolsó járatról az esti (éjfél körüli) zárás előtt. Tarlós István ezzel kapcsolatban a Kossuth rádiónak azt mondta, a fapados társaságokat eleve egy másik, Budapesttől távolabbi repülőtérre kellene "elpakolni". Megkérdeztük a Budapest Airportól, hogy melyik repülőtér jöhetne szóba, mire az a válasz jött, ilyenről nem tudnak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Bűncselekmény lenne a szemetelés, de mi számít annak?

Bűncselekmény lenne a szemetelés, de mi számít annak?

A gimisek és a nyugdíjasok is örülhetnek a Telekom újításának

A gimisek és a nyugdíjasok is örülhetnek a Telekom újításának

Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között

Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között

Pár napos kellemetlenség után jobb lesz közlekedni az M0-M5 csomópontnál

Pár napos kellemetlenség után jobb lesz közlekedni az M0-M5 csomópontnál

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata