szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarországi Zsidó Hitközségektől Szövetségétől 122 millió forintot sikerült kicsalni, ehhez banki gondatlanság és a szövetség saját pénzügyesei is kellettek.

Hat gyanúsítottja van annak az ügynek, melyben 122 millió forinttal rövidítették meg csalók a Mazsihiszt. A pénz a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga állami támogatásból megvalósuló 3,2 milliárd forintos keretének része.
A nyomozók a HVG információ szerint már kiderítették, kik a felelősök, és úgy tudni, nincs köztük a Mazsihisz két pénzügyese, akiket az eset kipattanása után azonnal kirúgtak.

A bűncselekményt pofonegyszerűen hajtották végre: a Mazsihisz kapott egy telefont, hogy a kivitelező (a Laki Épületszobrász Kft.) új számlaszámra kéri az utalást. A pénzügyes annak ellenére gyanút fogott, hogy a Lakinál nemrég volt tulajdonosváltozás, és írásban kérte az új számlaszámot. A levélben ugyan a logó stimmelt, de semmi más (az aláírás vagy a bankszámlaszám) nem, ez ugyanakkor sem neki, sem az utalást jóváhagyó felsőbb vezetőnek nem tűnt fel.

További részleteket az e heti HVG-ben olvashat.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!