szerző:
Lengyel Miklós

Európának össze kell szednie magát, mert a vetélytársak a globális gazdaságban nem várnak - ezt hangsúlyozza Michel Barnier, aki a brüsszeli bizottság elnöki székére pályázik, még ha egyelőre nem is nyíltan.

A politikus a Journal du Dimanche című vasárnapi lapban megpendítette, hogy szeretne hasznos lenni az európai választások után. Michel Barnier korábban már pályázott a brüsszeli bizottság elnöki székére, de akkor alulmaradt Jean-Claude Junckerrel szemben. Részben azért, mert nem volt korábban kormányfő, mint Jean-Claude Juncker vagy a portugál Barroso. Most viszont a német Manfred Weber az Európai Néppárt hivatalos jelöltje, akivel szemben mind több az ellenérzés.

Macron elnök a csütörtöki nagyszebeni az EU-csúcson nem is titkolta: nem támogatja Webert. A Le Monde arról ír, hogy a franciák nyíltan lobbiznak Michel Barnier érdekében. Aki sokkal inkább európai, mint francia. Kétszer is volt uniós biztos és legutóbb a Brexit főtárgyalójaként bizonyított. A fő érve Weber ellen éppen az, hogy nem igazán profi politikus. Márpedig a következő években ilyen ember kell Brüsszelben, a bizottság elnöki székébe - érvel Michel Barnier.

New Green Deal

Új Zöld Megállapodás - ezt javasolja Michel Barnier az Európai Uniónak. Ez távolról sem kizárólag a környezetvédelemről szól, bár a párizsi klímaegyezménynek kulcsszerep jut. Szó van a programban a bevándorlás rendezéséről, valamint a szociális és etnikai viták kezeléséről. Nemcsak Franciaországban van elégedetlenség, melyet a sárgamellényesek tiltakozó mozgalma mutat a legjobban - hangsúlyozza Michel Barnier. Kezelni kell a feszültségeket és ezért maximális összefogás kell. Michel Barnier nem részletezi, hogy pontosan milyen politikai családok összefogására gondol az Európai Parlamentben, de felfogása szerint a lehető legszélesebb koalíció szükséges a problémák megoldása érdekében.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök fordult Weber ellen és Ciprasz görög kormányfő is úgy nyilatkozott, hogy számára Weber nem elfogadható jelölt. A görögök nem szívesen támogatnának német politikust a posztra, mert a pénzügyi válság idején Németország kényszerítette rá Athénra a megszorító csomagokat, amelyek eredményeképp az életszínvonal ma alacsonyabb Görögországban, mint tíz évvel ezelőtt. Michel Barnier közben tárgyalt Horvátország és Málta miniszterelnökével, sőt Bajorországba is elmerészkedett pedig ez Manfred Weber szűkebb pátriája.

Barnier üzenete világos: össze kell fogni mindenkivel, aki hajlandó tenni Európa jövőjéért. Cselekedni - ez Michel Barnier programjának lényege. Ezt akarja eladni az Európai Unió vezetőinek, illetve a választások után az új parlamentnek. Donald Tusk azt mondta Nagyszebenben, hogy rögtön a választások után, május 28-án csúcstalálkozót tartanak, hogy gyorsan dönthessenek a legfőbb tisztségekről. Neki is az a véleménye, mint Michel Barnier-nek: a politikai viták ideje lejárt, ideje cselekedni. 

Barnier, Vestager, nevekben nincs hiány

A negyszebeni EU-csúcs beharangozójában megírtuk, hogy a legesélyesebb csúcsjelölt, a néppárti Manfred Weber nem élvez akkora támogatottságot, mint a jelölése előtt 18 évig kormányfői tisztet betöltő Juncker. Így azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy végül a néppárti Michel Barnier lehet a konszenzusos jelölt, aki Brexit-főtárgyalóként kivívta magának a tagállamok tiszteletét – csak éppen a jelölés idején pont a tárgyalásokkal volt elfoglalva. Még a magyar kormány is elismerését fejezte ki munkája iránt: Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egy konferencián egyenesen azt mondta róla, hogy „bebizonyította, hogyan kellene működnie az Európai Bizottságnak”.

De felmerült már Margrethe Vestager neve is, aki ugyan nem néppárti politikus (ő a liberális frakció, az ALDE egyik csúcsjelöltje), ám a mostani bizottság versenyügyekért felelős tagjaként messze a legnagyobb tiszteletet vívta ki magának a testületben azzal, hogy felvette a harcot az adóelkerülő multicégekkel és az őket segítő kormányokkal szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megszólalt a nő, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Megszólalt a nő, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Ifjú gárdával hozná közelebb egymáshoz Macron a fiatalokat

Ifjú gárdával hozná közelebb egymáshoz Macron a fiatalokat

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Változik a kommentelés a Facebookon

Változik a kommentelés a Facebookon

Emberi lábat találtak Mezőlaknál, nem tudják, hogy került oda

Emberi lábat találtak Mezőlaknál, nem tudják, hogy került oda