szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A Fidesz a kiszámíthatóság jegyében úgy viszi keresztül a parlamenten a költségvetést, hogy még azt se lehet tudni, a két évvel korábbi büdzsé hogyan teljesült. Az ÁSZ segítő kezet nyújtott, összefoglalta a főbb számokat. A részletek majd csak a szavazás után lesznek nyilvánosak.

A 2020-as költségvetésről szóló parlamenti vitában merült fel, hogy mivel az Országgyűlés ezúttal is már a tavaszi ülésszakán megtárgyalja és elfogadja a következő évre vonatkozó költségvetési törvényt, még nem állnak rendelkezésre költségvetési és makrogazdasági számok, adatok, tendenciák az előző évről. Ezért az ÁSZ egy gyorselemzésben összegezte a 2018-as gazdasági és költségvetési folyamatokat, az elemzést pedig megküldte minden parlamenti képviselőnek, ezzel is támogatva az országgyűlési döntéshozatalt – írja közleményében.

Ez a probléma egyébként nem most merült föl először: a kormány hosszú évek óta tavasszal terjeszti be a következő évi költségvetést, amiről az Országgyűlés nyáron szavaz. A hivatalos indoklás szerint ez a kiszámíthatóság miatt jó, a gazdasági szereplők és az állampolgárok már jó előre tudhatják, mire számíthatnak. A gyakorlatban persze a korai költségvetéseket már életbelépésük előtt többször módosítják, aztán menet közben számtalanszor, ráadásul nagy tartalékkal tervezik, amihez a kormány (bizonyos korlátok mellett) szabadon hozzányúlhat. Varga Mihály pénzügyminisztériumában emellett évek óta rendre alultervezik az adóbevételeket, ami további mozgásteret jelent a kormánynak.

Az ÁSZ jelentése amúgy nem nagy segítség, csak nagy vonalakban vizsgálja a 2018-as gazdasági és költségvetési folyamatokat. A 2018-as büdzsé pontos teljesüléséről szóló zárszámadás majd csak jóval a 2020-as elfogadása után fog megjelenni.

Nőtt a GDP

Elemzésében az ÁSZ leszögezi: a gazdasági növekedés a 2018. évben 4,9 százalékos volt, amely további gyorsulást mutat az előző évhez képest. Jelentős ütemben bővültek a beruházások, a háztartások fogyasztási kiadásai és tovább folytatódott a bérek dinamikus emelkedése. A GDP növekedéséhez nagymértékben hozzájárult a szolgáltatások hozzáadott értékének 4,4 százalékos bővülése. Az ipari termelés volumene szintén emelkedett, főként a jármű- és a feldolgozóiparnak köszönhetően. A magas beruházási hajlandóság, valamint az állami beruházások révén az építőipar 23 százalékos bővülést ért el az előző évhez képest.

A gazdasági növekedés szempontjából kedvező volt a foglalkoztatottsági mutatók javulása, illetve a fogyasztás növekedése szempontjából a bérek további emelkedése. 2017. december 31-hez képest 2018. december 31-én az aktivitási ráta 0,5 százalékponttal, a foglalkoztatási ráta 0,6 százalékponttal, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal javult. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2018-ban az előző évhez viszonyítva 11,3 százalékkal növekedett. Mindez jelentős nagyságú bértömeget generált, amely kedvezően hatott a háztartások fogyasztására, valamint megtakarítási képességére. Ezzel párhuzamosan az infláció 3 százalék alatti teljesülése révén a reálbérek növekedése is folytatódott – mutat rá az ÁSZ.

Nőttek az állami bevételek

Az ÁSZ elemzése bemutatja, hogy a költségvetés bevételi oldalán a GDP bővülése hozzájárult a költségvetés adó-, járulék- és egyéb bevételeinek növekedéséhez, jellemzően a tervezettet meghaladó teljesítéséhez. A központi költségvetés összes bevétele 2018-ban a tervezettet 8,3 százalékkal haladta meg. Ezen belül a leginkább meghatározó közvetlen adó- és illetékbevételek 2018-as teljesítése 359,5 milliárd Ft-tal haladta meg a 2018-as előirányzatot. A gazdálkodó szervezetek költségvetési befizetései összességében 5,6 százalékkal haladták meg a költségvetési törvényben meghatározott előirányzatot.

A fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek 2018-ban az éves előirányzathoz képest 102,8 százalékban, 5 411,7 milliárd Ft-ban teljesültek. Az előirányzat feletti teljesítést jelentős mértékben az általános forgalmi adó bevételek pozitív alakulása, 90,1 milliárd Ft-tal az előirányzatot meghaladó teljesítése határozta meg. A lakosság költségvetési befizetései cím bevételei 2018-ban az előirányzatnál 3,7 százalékkal magasabb összegben teljesültek. A személyi jövedelemadóból származó bevételek 3,9 százalékkal magasabb értéken teljesültek az előirányzathoz képest, a kapcsolódó befizetések az előző évhez képest 13,4 százalékkal növekedtek.

A központi alrendszer bevételeinek növekedéséhez nagymértékben hozzájárultak a gazdaság fehérítését célzó intézkedések is – szögezi le az ÁSZ gyorselemzése. Ezek közé tartozott az online számlázási rendszer bevezetése, az adóhatóság által készített adóbevallások körének kiterjesztése, a vállalkozások egyszerűsített adózási lehetőségeinek további bővítése, valamint a járulékcsökkentő intézkedések (főként a szociális hozzájárulási adó) folytatása. A 2018-as költségvetés végrehajtási adatai alapján a költségvetési bevételek növelésére adó- és járulékcsökkentő intézkedések mellett is volt lehetőség, amelyet a gazdasági növekedés is támogatott.

A kiadások is nőttek, de nem annyira

A központi alrendszer kiadásai szintén meghaladták az előirányzatot, azonban ennek mértéke (7,9 százalék) elmaradt a bevételek növekedésétől, hozzájárulva a költségvetés tervezett hiányának tarthatóságához – mutat rá elemzésében az ÁSZ. A pénzforgalmi hiány alakulása szempontjából kedvező tényezőt jelentett, hogy a kormányzat az év közben rendelkezésre álló többletbevételek alapján tette lehetővé a kiadások növekedését. Ezáltal jellemzően a kiadások növekedésének fedezete rendelkezésre állt.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerint számított hiánya az előzetes adatok alapján a GDP 2,2 százaléka volt 2018-ban. Ezáltal teljesítette a hazai követelményt, valamint megfelelt a maastrichti szerződésben rögzített konvergenciakritériumnak is. A kormányzati szektor uniós módszertan szerint számított adóssága a 2018. végén az előzetes adatok alapján 29 806,6 milliárd Ft volt, amely a GDP 70,8 százalékát tette ki. Az államadósság-ráta tovább csökkent, közelítve az uniós szabály által előírt 60 százalékos értékhez – áll az ÁSZ elemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó