szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a teljes vállalati szférát nézzük, és azzal is számolunk, mekkora infláció volt időközben, látszik: csak arra volt jó az elmúlt évek béremelkedése, hogy visszajussunk a válság előtti szintre.

Most tartanak ott a bérek, mint ahol a válság előtt voltak – számolt a G7. Ez első ránézésre furcsa lehet, hiszen évek óta arról szólnak a hírek, mennyire emelkednek a fizetések, de van olyan számítás, amivel tényleg ez az eredmény jön ki.

A KSH ugyanis nem vesz figyelembe minden munkahelyet a bérek kiszámításánál, csak az 5 főnél többet foglalkoztató cégeknél teljes munkaidőre bejelentettekét. Ha a teljes vállalati szférát nézzük, akkor a nemzeti számlák adatai alapján 2008 és 2019 között harmadával nőttek a keresetek, ha pedig az inflációt is beszámítjuk, akkor tényleg kijön az, hogy a reálbérek most tartanak a válság előtti szinten.

Azt is kiszámolták: euróban számolva elértéktelenedtek a keresetek 2009 után, és csak 2015-ben ért újra annyi eurót a magyar átlagfizetés, mint 2008-ban. A reálbérek pedig 2016-ban érték el a válság előtti szintet.

Korábban mi is összehasonlítottuk a számokat, most élünk-e jobban, vagy a válság előtt – igaz, akkor nem csak a béreket néztük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft