szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a civil szervezet. Szerintük alapos okkal feltételezhető, hogy az Audi-földek eladásakor Borkai Zsolt ügyvéd barátja bennfentes információ birtokában vásárolta meg a termőföldterületeket.

A Transparency International Magyarország feljelentést tett a 2011-2012-es audis földvásárlások ügyében, amelyek Borkai Zsolt botrányával összefüggésben kerültek ismét napvilágra - írja a civil szervezet a Facebook-oldalán.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az Euronewsnak elmondta: "Alapos okkal feltételezhető, hogy Rákosfalvy Zoltán bennfentes információ birtokában vásárolta meg a termőföldterületeket azok korábbi tulajdonosaitól", ez az információ pedig jó eséllyel a győri önkormányzattól vagy más közhatalmi szervtől származott, ami felveti a hivatali visszaélés gyanúját.

"A sajtóban megjelent hírekből megállapíthatóan az Audi gyár Győrött megépített logisztikai központjához kapcsolódóan termőföldeket és telekingatlanokat érintő szabálytalanságok történtek a 2011-2012. évben, valamint a soron következő években" - írja a Transparency International Magyarország a feljelentésben.

Az Audi-földek eladásáról a hvg.hu több cikket is írt hét évvel ezelőtt. Az SR Invest Logistic Kft (amelynek a tulajdonosa az SR Group SA nevű luxemburgi vállalat) Borkai Zsolt barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak a közreműködésével nagyot szakíthatott az audis földvásárlásokon. Az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd 2011 őszén szántóföldként vásárolta meg azt a területet, amelyet később ipari területté minősítettek át, majd nem sokkal később kiderül: ott logisztikai központ épül, amely az Audi gyárat szolgálja ki.

A Transparency szerint az "SR Invest Logistic Kft. tetemes, a sajtóban elterjedt becslések szerint négyzetméterenként akár 25-30 euró összegű nyereségre is szert tehetett, hiszen a szántóterület értéke az ipari-kereskedelmi hasznosítást lehetővé tévő átminősítés következtében jelentékeny mértékben növekedett."

A Borkai Zsolt ügyéről szóló cikkeinket ide kattintva érheti el. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszi Babett Gazdaság

Borkai-ügy: átláthatatlan offshore-hálót szőttek

Az elérhető nyilvános dokumentumokból gyakorlatilag lehetetlen kideríteni, hogy tulajdonosként kik jártak jól Borkai haverjának földügyeinél, a háló ugyanis két Brit Virgin-szigeteki offshore-cégben végződik. Ugyanez az offshore-háló áll egy győri parkolóház-ügylet mögött is, amely Paár Attilához, Tiborcz István jelenlegi üzlettársához köthető.

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van