szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

167 országban mérte fel a nők helyzetét az idei index.

Svájc és a skandináv államok az élbolyban, Magyarország a középmezőnyben. A lista végén azok az országok, ahol háború dúl, és ezért egyre rosszabb nőnek lenni.

2017 óta teszi közzé két jeles egyetem a nők helyzetével kapcsolatos világindexet, mely legutóbb 167 országot vizsgált meg abból a szempontból, hogy ott a nők jogai és élet lehetőségei hogyan alakulnak. A Georgetown Egyetem és az Oslói Egyetem közös felmérése nem ad okot különösebb optimizmusra: a háborús övezetekben lényegesen romlott a nők helyzete. Ezért Jemen áll az utolsó helyen, ahol évek óta kilátástalan polgárháború dúl. Utána következik Afganisztán, Szíria, Pakisztán és Dél-Szudán.

Magyarország a 49-ik a listán

Hazánkat mint egykori szocialista országot vizsgálták meg a kutatók egy olyan országcsoportban, amely a nők egyenjogúsága terén jobb eredményt tud felmutatni, mint egyéb területeken. A 30 ország közül például Kazahsztán – nemrég felfedezett új rokonunk – olykor meglepően jó eredményeket produkál. Különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy az iszlám hagyományokkal rendelkező országokban a nők jogai általában háttérbe szorulnak. Kazahsztánban a nők kétharmada dolgozik, míg Magyarországon ez az arány 49%.

Az iskoláztatás terén az iszlám hagyományokkal rendelkező államok le vannak maradva. Jellemző, hogy Törökországban a nők csak 6,9 évig vesznek részt az oktatásban, míg Magyarországon 11,7 évet töltenek tanulással. Ennél aggasztóbb, hogy a jelentés szerint két év óta csökken a nők iskoláztatási foka Magyarországon: 2017-ben ez még 12,3 év volt.

Van-e folyószámlája a hölgyeknek? Azerbajdzsánban, amely a csoport utolsó tagja, mindössze 27,7 ez a mutató, a nők alig több mint az egynegyede élvez valamiféle pénzügyi függetlenséget. Az élen, akárcsak az iskoláztatás terén, itt is az észtek állnak, 98,4 százalékkal. Magyarország a középmezőnyben, enyhén csökkenő mutatóval: 72,5-ről 72,2-re módosult a mutató 2017 óta.

A mobilhasználatban szinte teljes az egyenjogúság. Itt Szlovénia áll az élen – majdnem 100%-kal, Magyarország a középmezőnyben 86%-kal, míg a lista végén Üzbegisztán 73%-kal.

A családon belüli erőszak esetében is Észtország van a legkedvezőbb helyzetben, de Magyarország is közelít hozzá, míg az iszlám hagyományokkal rendelkező államok szerepelnek a legrosszabbul: Tadzsikisztán az utolsó, ahol a nők 19%-a vallotta, hogy veri a partnere. Magyarország esetében ez a szám hat, míg Észtországban csak kettő.

A politikai képviselet tekintetében csak a balti államok állnak jól ebben az ország csoportban, mindenki más elmaradottnak tekinthető az elithez képest.

Az élmezőny

A skandináv államok a listavezetők: a nők biztonságérzete itt a legjobb. A lehetőségeik is olyanok, mint a férfiaké. Érdekes, hogy Svájc a második helyen végzett annak ellenére, hogy a konzervatív hagyományok sokáig háttérbe szorították a nőket. Németországban viszont visszaesett a nők képviselete a Bundestagban, ezért az ország megítélése is gyengült a jelentés készítőinek a szemében annak ellenére, hogy Angela Merkel kancellár lassan másfél évtizede áll a kormány élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban