szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha egy bevándorló azt állíthatja a határon, hogy terrorista szervezet elől menekül, akkor nem kezelhetik gazdasági menekültként. Emiatt Donald Trump amerikai elnöknek kétszer is meg kell fontolnia javaslatát, miszerint terrorszervezeteknek nyilvánítaná a mexikói drogkartelleket.

Mexikóban sokan aggódnak Trump tervei miatt, mert attól tartanak, hogyha valóban eléri célját az amerikai elnök, akkor az amerikai hadsereg akciókat hajthat végre Mexikó területén. A Sin Embargo című mexikói lap szerint, ha a drogkartelleket terrorista szervezeteknek bélyegzik  akkor Trump nyugodtan nemzetbiztonsági érdekként állíthat be egy katonai akciót Mexikó területén.

"Már kilencven napja azon dolgozom, hogy a mexikói drogkartelleket nyilvánítsák terrorista szervezetnek az Egyesült Államokban!" - nyilatkozta Trump azt követően, hogy egy amerikai mormon família kilenc tagját mészárolták le egy drogkartell fegyveresei Mexikóban. A kartellek egész hadseregeket tartanak fent Mexikóban, ahol vígan szembeszállnak akár a rendőrséggel is - számol be a La Figaro.

Terroristák-e a drog kereskedők ?

A Foreign Terrorist Organization /FTO/ három kritérium alapján lehet egy szervezet az Egyesült Államokban:

  • először is külföldinek kell lennie
  • terrorista akciókat kell elkövetnie
  • amerikai állampolgárok életét kell fenyegetnie

Elvben a mormon család egy részének legyilkolása Mexikóban megfelel ezeknek a kritériumoknak. Ezért is hivatkozik erre Trump. Csakhogy Lopez Obrador, Mexikó elnöke nem akar háborúzni a drogkartelekkel. A baloldali elnök mindenekelőtt nyugalmat akar a sok gonddal küszködő országban, és nem hiányzik neki egy polgárháborús helyzet.

Emlékszik ugyanis arra, hogy Pablo Escobar Kolumbiában a kilencvenes években nyíltan háborút viselt a hatalom ellen - káoszba sodorva hazáját. Ráadásul kiszolgáltatta Kolumbiát az Egyesült Államoknak, hiszen Escobart csakis az amerikaiak segítségével sikerült likvidálniuk. Mindezt el akarja kerülni Mexikó elnöke, aki saját hazájában is tapasztalta a kartellek elleni háború teljes reménytelenségét.

Mexikó ezért nem kér Trump támogatásából. "Együttműködésre hajlandóak vagyunk, de amerikai beavatkozásból nem kérünk!" - üzente Lopez Obrador.

Ha Trump javaslatát elfogadják, akkor összekeveredik a terrorizmus és a drog csempészése fogalma. Pedig a terroristák politikai célokat követnek, míg a kartellek pénzt akarnak szerezni - fejtegeti a Columbia egyetem professzora. Richard Nephew szerint Trump ötlete fölösleges és valószínűleg kontraproduktív. A drogkartellek vezérei már így szerepelnek a feketelistákon, aminek következtében m a sem a saját nevükön utaznak, ha Amerikába repülnek.

Trump öngólt is lőhet

Az USA elnöke ugyanis azért épít falat a mexikói határon, hogy megakadályozza a migránsok tömeges érkezését. Ha azonban a drogkartelleket terrorista szervezeteknek nyilvánítják, akkor a Mexikóból érkező bevándorlók joggal állíthatják, hogy ők nem gazdasági menekültek hanem a terrorizmus áldozatai.

Vagyis Trump választási demagógiája visszafelé is elsülhet, márpedig az USA elnöke mindent a választási kampánynak rendel alá, mert nyolc évig szeretne a Fehér Házban maradni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Lukasenka szerint az új alkotmány után már nem ő lesz a fehérorosz elnök

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban