szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint sikertörténet az, ahogy az oroszok elfordultak a töménytől. A kép azért nem ennyire rózsás.

Vlagyimir Putyin elnök szigora egy olyan területen hozott sikert, ahol csak nagyon kevesen hitték el, hogy az orosz mentalitást meg lehet változtatni. A szto gramcsuk vodka üzemanyagnak, az alkoholizmus népbetegségnek számított orosz földön évszázadok óta. Putyinnak itt sikerült változást elérnie – méghozzá radikálisat.

43%-kal csökkent az egy főre jutó alkoholfogyasztás

A párizsi Le Monde tudósítója az Egészségügyi Világszervezet statisztikáit idézi, melyek hihetetlenül pozitív fordulatot mutatnak 2003 és 2016 között. Különösen mert a vodka és más tömény italok fogyasztása 67%-kal esett vissza ebben az időszakba. Előretört viszont a sör és a bor, amelynek egészségkárosító hatása jóval kisebb.

11,1 liter az egy főre jutó tiszta szeszfogyasztás az oroszoknál, ami teljesen „európai” szám, hiszen a franciáknál például 11,7 litert mutattak ki. Az uniós átlag 9,8 liter százszázalékos alkohol évente.

Az Egészségügyi Világszervezet közvetlen összefüggést lát az alkoholizmus csökkenése és a várható életkor növekedése között. Míg 1990-ben, a szovjet idők végén a nők 71 évre számíthattak, addig a férfiak csak 57-re! 2018-ra ez a két szám is javult: 68 évre a férfiak és 78 évre a nők esetében.

Természetesen nemcsak a töményfogyasztás visszaszorulása miatt következett be a kedvező változás: csökkent a dohányzók száma is, és javultak az egészségügyi és szociális szolgáltatások, amelyek a rendszerváltást követően az összeomlás szélére kerültek.

Az oroszok soha nem éltek ilyen jól

Putyin népszerűségének alapja épp ez a viszonylagos létbiztonság és az emelkedő életszínvonal volt. Eddig. Amióta összeomlottak a kőolajárak, azóta Putyin is szorítja a nadrágszíjat. Ezt szolgálta volna a nyugdíjreform is, amelyet azonban kénytelen volt visszavonni. Kiderült ugyanis, hogy a férfiak jó része nem érné meg a felemelt korhatárt.

Nemcsak Nagy Katalin cárnő várta el, hogy megtévesszék népének jólétét illetően. Minden orosz vezető szeretné elhinni, hogy népének életszínvonala remek, és ráadásul folyamatosan növekszik. Mindez kétséget ébreszt a kedvező statisztikák iránt is, melyeket úgy készítenek el, hogy a felső vezetés és a külföld kedvező képet kapjon a valóságos helyzetről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindenesetre megette az orosz statisztikát az alkoholizmus elleni harc sikeréről. Nemcsak, hogy sikertörténetnek nevezte azt, de más országok figyelmébe is ajánlotta Putyin elnök módszerét az alkoholizmus elleni harcban. Putyin maga nem iszik, és ezt hűséges propagandistái sietnek is állandóan terjeszteni. De ha valóban oly nagy mértékben csökkent volna az alkoholizmus Oroszországban, akkor nem kellene állandóan hangsúlyozni: van egy olyan vezérünk, aki nem iszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen

A magyar sportág újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy olimpiai szám legyen

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Havi 111 ezer forintot költött egy átlagos magyar, mielőtt ideért a válság

Havi 111 ezer forintot költött egy átlagos magyar, mielőtt ideért a válság