szerző:
Pozsgai Rebeka

Ha az ajtón kirúgják őket, az ablakon másznak vissza, és próbálnak kormányközeli emberek kegyeibe férkőzni szcientológus vállalkozások vezetői. Az oligarchák körében mintha fogadókészség mutatkozna a szolgálataikra.

Bár a magyarországi szcientológusok befolyása össze sem vethető az amerikai „anyaegyházéval” – ráadásul az Orbán-kormány 2011-ben megfosztotta őket egyházi státusuktól, és azóta is nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon őket –, ez sem akadálya annak, hogy ugyanolyan módszerekkel próbálkozzanak, mint szerte a világon: a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplői közelébe próbálnak kerülni.

Mint Bónyai Péter, az egyik legismertebb magyar exszcientológus a HVG-nek elmondta: bár a Fidesz részéről retorikai szinten mindig is érezhető volt a szcientológusokkal szembeni bizalmatlanság és ellenszenv, az utóbbi időben sikerült az államhoz, illetve kormányközeli üzletemberekhez közel kerülnie több olyan vállalkozásnak, amelynek tulajdonosa vagy vezetője valamilyen formában kötődik a szcientológusokhoz.

Nemrégiben például az Állami Számvevőszék kötött – ha nem is túl nagy összegű, 11 millió forintos –, a megbízott szempontjából valószínűleg annál fontosabb szerződést a Beck and Partners fejvadász céggel, amelynek vezetőjét, Beck Zsoltot a sajtóban korábban többször is összefüggésbe hozták a szcientológiával (amivel kapcsolatban Beck-tiltakozásnak nem akadtunk nyomára; őt magát nem sikerült elérnünk). Mindenesetre a legutóbbi cikkek megjelenése után az ÁSZ-nál azt állították, hogy nem tudtak a cég esetleges szcientológus kötődéseiről, míg Lange László, a Szcientológia Egyház közönségkapcsolati igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a cégvezető semmilyen tisztséget nem tölt be az egyházuknál.

Ha az egyháznál funkciót nem is tölt be, Beck és cégének neve korábban rendszeresen feltűnt a szcientológus vállalkozásokat tömörítő WISE tagsági évkönyveiben, s egykori szcientológus forrásaink is úgy beszéltek róla, mint aki minden fontos rendezvényen jelen volt. Ráadásul a fejvadász cég felső vezetésében nem csak Beck az egyetlen kapcsolódási pont a szcientológusokhoz. Ott találjuk Pári Zsoltot is, aki korábban a szcientológiához kötődő és annak tételeit követő nonprofit szervezetet, a Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítványt vezette.

Tisztítókúrához kapcsolódó fitnessz-szoba a budapesti központban - Mészáros az edzőpartner
©

          A Beck and Partners nemcsak az ÁSZ-tól, de kormányközeli oligarchák érdekeltségeitől is nyert el megbízásokat az utóbbi időben. Mészáros Lőrinc cégeinek – például a Búzakalász 66 Kft.-nek, vagy a Dereszla Bortermelő Kft.-nek – is közvetített ki munkavállalókat, akár vezetői pozíciókba is – állította a cég egyik korábbi dolgozója. Aki arról is beszámolt, hogy többször is részt kellett venniük olyan továbbképzéseken, amelyek tananyaga – mint utóbb kiderült – jelentős részben átfedett az egyházalapító, L. Ron Hubbard menedzsmentkurzusainak anyagával. Az exmunkatárs szerint amúgy nem volt egyszerű feladat a Mészáros-cégekbe megfelelő embereket keresni, hiszen amikor közölték velük, ki lenne a munkaadó, többen is visszaléptek.

Az adatbázis-építés nagyon fontos a WISE-ban – mondja Bónyai, aki szerint a fejvadász cégek munkája során keletkező információk ilyen szempontból aranybányával érnek fel, hiszen rálátásuk van az üzleti élet fontos szeletére.

A Beck and Partners is széles ügyfélkört gyűjtött be. Hirdetéseiből például kiderül, hogy dolgozik az Orbán Ráhellel is kapcsolatban álló Turisztikai Ügynökségnek (az idén ősszel nyitó úgynevezett „hibrid hostel-hotel” marketingvezető pozíciójára is részben ez a cég toboroz), valamint az EuroAszfaltnak. Utóbbi cég a sajtóban baloldali milliárdosként emlegetett Dunai György érdekeltsége, amely sorra nyerte el a közbeszerzéseket Mészáros cégeivel.

Ha az egyházban betöltött formális szerepe nem is ismert, cégével korábban szerepelt a WISE tagjai között – és saját közösségi oldalán is többször utalt már a szcientológia alapítójával való azonosulására – Palkovics György. „A Human Profil néven fejvadász céget működtető üzletember kulcsfontosságú szereplő, hiszen a vadászat az egyik szakterülete, s ennek révén számos fontos emberhez bejárása van” – mondja az őt személyesen ismerő forrásunk. Palkovics már 1984-ben „kormányvadászati” felelős lett a mezőgazdasági tárcánál – erről maga számolt be egy interjúban –, a rendszerváltás után pedig a Mavad Zrt.-ben, illetve a vadásztérségeken, társaságokon gazdálkodó Fauna Zrt.-ben töltött be vezetői posztot. Milliárdosok között címmel korábban személyes élményei alapján könyvet is írt arról, hogy a gazdag, befolyásos emberek közt forgolódva milyen tapasztalatokat szerzett.

Úgy tűnik, ha üzletről van szó, a pénznek nincs szaga. A pornóbizniszben is utazó Gattyán György által vezetett Docler Holdingnál is voltak olyan továbbképzések, amelyeken a hubbardi metódus szerint oktattak – mondta el a cég egyik volt alkalmazottja, aki az erről készült anyagot meg is mutatta a HVG-nek. Gattyánnak a szcientológus vállalkozásokhoz információink szerint semmi köze; állítólag egy orosz személyiségfejlesztő módszer, az EOS „híve”. Tehát inkább valamelyik felső vagy középvezető dönthetett – tudatosan vagy óvatlanul – a képzést végző cég kiválasztásáról – mondta forrásunk. Emlékeztetve: megesik ez olykor még az állami oktatásügyben is.

Bár a Fidesz Magyar Bálint oktatási minisztersége idején még tiltakozott, amikor kiderült, hogy a pedagógusok továbbképzésébe olyan céget is bevontak, amelyik nem is nagyon titkolta szcientológiai kötődéseit, a „baki” nemrég megismétlődött. A szcientológusokhoz kapcsolódó, Drogmentes Magyarországért Mozgalom tartott drogmegelőzési, illetve oktatási tanfolyamokat közoktatási intézményekben – erre az iskolafenntartó Kliknél is „észbe kaptak”, és igyekeztek leállítani az effajta rendezvényeket. Ám egy másik, szintén a szcientológusokhoz köthető alapítvány, az Alternatív Oktatástan és a Fiatalok az Emberi Jogokért közösségi oldala arról tanúskodik, hogy aktivistáik ma is járják az iskolákat.

Mivel szcientológusok az egyházi egyszázalékos felajánlásokból már nem részesülhetnek, jól jönnek a kisebb nonprofit szervezetek, amelyek javára a „második egy százalék” címzettjeként már rendelkezhetnek az adózók. A legismertebb alapítványuk, a Narconon drogfüggőkön próbál segíteni. Az alapítvány központja Garábon található, amelynek a 2011-es megnyitójáról készült videó azt is dokumentálta, hogy azon Nagy Andor – Orbán Viktor korábbi kabinetfőnöke, akkoriban a térség fideszes képviselője, jelenlegi bécsi nagykövet – is beszédet mondott. A Narconont egyébként előszeretettel támadja a kormányzati sajtó, kritizálja a módszereit, de fenntartásait hangoztatja vele kapcsolatban – a kormányzati elfogultsággal aligha vádolható – TASZ is.

E-méteres vizsgálat a magyar szcientológusok nyílt napján - Kényes kérdések
©

Maga a szcientológusok budapesti központja egyébként lényegében zavartalanul működhetett az utóbbi években, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a letelepedésikötvény-bizniszben utazó – 2017-ben kirabolt – Arton Capital Egyesült Arab Emírségekben közvetítést vállaló partnercégében egy magyar szcientológus is érdekelt. Az ügyben indult nyomozástól állítólag függetlenül – de az időbeli egybeesését illetően mindenképpen figyelemre méltó módon –, nem sokkal később a szcientológusok Váci úti székházában is házkutatást tartottak. A több hatóság által egyszerre lerohant épületből nemcsak gazdálkodással kapcsolatos dokumentumokat vittek el, de a hívek bizalmas „gyónásainak” jegyzeteit is lefoglalták. A személyes adatokkal visszaélés, illetve költségvetési csalás címén indult nyomozás később a kémkedés gyanújával is kiegészült. Végül jogosulatlan adatkezelés címén több tízmilliós bírsággal sújtották az egyházat.

Kockázatok tekintetében
A magyarországi szcientológusokkal kapcsolatban megfogalmazódó kritikák, egészen a közelmúltig – székházuk 2017. őszi hatósági lerohanásáig – inkább tűntek a velük kapcsolatos, elsősorban Németországból és Franciaországból eredő „feketepropaganda” átvételének, mint a konkrét magyarországi tevékenységükkel összefüggő, tényekre alapozott bírálatnak. A kritikák a köré a gondolat köré csoportosíthatók, hogy a vallási szolgáltatásait pénzért kínáló egyház semmilyen hit­életi tevékenységet nem folytat. Valójában üzleti vállalkozás, amely megtévesztéssel csábítja soraiba a tagjait, majd kizsákmányolja őket. Ezekről a kockázatokról az Alkotmányvédelmi Hivatal éves jelentései rendre beszámolnak, ám az 1999 óta megjelent 18 ilyen dokumentum nem saját adatgyűjtésre alapozott titkosszolgálati információ, csupán a nemzetközi sajtóból átvett általános megállapításokat tartalmaz. Ezek szerint az egyház például „a jövő nemzedékét akarja megnyerni a gazdasági és politikai hatalom megszerzése” céljából. Bár a szervezet magyarországi számítógépes nyilvántartásában 76 ezer ember adatai szerepelnek, csak a töredékük tagja az egyháznak. A legutóbbi, 2001-es népszámláláson mindössze 592 fő vallotta magát a szcientológiához tartozónak, amíg pedig részesülhettek az egyházi egyszázalékokból, a felajánlók száma évről évre ezer körül ingadozott. A belépési nyilatkozatot tett tagok száma Magyarországon négyezer körül van. A házkutatás során, úgy tudjuk, 185 kiskorú személy adatlapját találták meg a nyomozók, az egyház által kínált „méregtelenítést” legalább egyszer igénybe vevők száma 2208 fő, míg a legalább egyszer auditáltaké 2261 fő volt. A magyar szcientológusok egyébként a saját egyházukban a térség legjelentősebb szereplőivé nőtték ki magukat: a budapesti központ nem pusztán egy misszió a sok közül, hanem olyan, magasabb rangú „org” (szervezet), amely saját akadémiát működtethet, képezheti a szcientológia legmagasabban kvalifikált lelkészeit, a szcientológiai auditorokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

Továbbra sem megy Andy Murrey-nek

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Újabb öt évre Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Újabb öt évre Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója