szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezermilliárd forintnál is több pénz folyt be a költségvetésbe adókból 2019-ben a megelőző évinél. A kormány emellett összehozott ezermilliárd forint hiányt, a nyugdíj- és tb-kassza 235 milliárd forintos mínuszban zártak.

Az államháztartás központi alrendszere (vagyis az államháztartás az önkormányzatok nélkül) decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219 milliárd forintot jelentett – írja közleményében a Pénzügyminisztérium (PM). Ebből a központi költségvetés (vagyis a kormány) 1023,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai (vagyis a nyugdíj- és tb-kassza) 234,8 milliárd forintos deficittel zártak az elkülönített állami pénzalapok 39,6 milliárd forintos többlete mellett.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege pontosan az önkormányzati alrendszer, valamint az ide sorolt egyes szervezetek gazdálkodási adatainak ismeretében, illetve a szükséges módszertani korrekciók után március végén, a KSH mutatói alapján határozható majd meg.

Az államadósság átlépi a 34 ezer milliárd forintot 2022-ben

A következő évek költségvetéseinek nagy nyertese az innovációminisztérium lesz, illetve a „kiemelt kormányzati magasépítési beruházások". A katonaságra egyre több pénz jut majd, a belügyes szervezetekre viszont lényegében ugyanannyi. Az önkormányzatok támogatása csökken.

Ami a bevételeket illeti, általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018-ban. Uniós bevételből 1468,6 milliárd forintot könyvelhetett el a büdzsé, a projektek összkiadásai 1556,8 milliárd forintot jelentettek.

2019-ben a hazai fejlesztési kiadások közül jelentős forrás jutott a Modern Városok Program és Modern Falu Program beruházásaira, a közút- és vasúthálózat modernizációjára, a vállalkozások versenyképességének erősítésére – állítja a PM.

A tárca közlése szerint 47 ezer család vette igénybe a babaváró támogatást/hitelt, míg a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását több mint háromezer.

A kormány elsütötte a pénzágyút - kapott Hosszú Katinka és a turáni alapítvány is

Külföldi fociklubok, magyar úszók, egyházak, Áder János klímavédelmi alapítványa és sokan mások a kormány év végi pénzszórásának kedvezményezettjei közt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!