szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő évek költségvetéseinek nagy nyertese az innovációminisztérium lesz, illetve a „kiemelt kormányzati magasépítési beruházások”. A katonaságra egyre több pénz jut majd, a belügyes szervezetekre viszont lényegében ugyanannyi. Az önkormányzatok támogatása csökken.

A kormány várakozásai szerint 2022 végén 34,2 ezer milliárd forint lesz Magyarország államadóssága – derül ki a tervezett költségvetési főszámokat bemutató december 23-ai kormányhatározatból. A jó hír, hogy a hazai össztermék (GDP) arányában az adósság 58,9 százalékra fog csökkenni. A csökkenés nagyrészt a GDP növekedésének lesz köszönhető, de a tervek szerint a kormány (végre) az éves hiányokat is leszorítja: 2022-re mindössze 0,4 százalékos GDP-arányos deficittel számolnak, míg 2021-re 0,7 százalékossal.

Az államadósság GDP-hez mért arányát 60 százalék alá akarja mérsékelni a kormány 2022 végére, gyorsítani szeretnék az adósságcsökkentés ütemét - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 aktuális csatorna december 24-ei műsorában. A kormány (ellentétben más európai kabinetekkel) mindössze alacsonyan tartja a hiányt, és mivel a gazdaság rendre nagyobbat nő a deficitnél, a GDP lassan-lassan kinövi az államadósságot. Az Európai Unió sok tagállama az elmúlt években - kihasználva a kedvező világgazdasági folyamatokat – pluszos vagy nullszaldó körüli államháztartást visz, ami komoly adósságcsökkentést jelent.

 

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

Csak négy uniós országban volt nagyobb az államháztartási hiány 2018-ban, mint Magyarországon, az EU-tagok fele ráadásul pluszban zárt. Magyarország közel sem használja ki a bőséges esztendőket adósságcsökkentésre úgy, mint sok más tagállam.

Ami a költségvetési fejezeteket illeti, az elkövetkező évek nagy nyertese egyértelműen az Innovációs és Technológiai Minisztérium lesz. Kiadási főösszege 2021-ben bő 2 ezer milliárd, 2022-ben hajszál híján 2 ezer milliárd forint lesz, szemben a 2020-ra tervezett 1,18 ezer milliárddal – igaz, a tárca hatásköre egyre hízik, nemrég kapta meg például a szakképzéssel kapcsolatos feladatokat.

Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (ahova az oktatási és egészségügyi területek is tartoznak) kiadásai 2022-re 3,1 ezer milliárdra csökkennek a 2020-as 3,65 ezer milliárdról.

A stadionépítéseken vélhetően a következő években sem lesz fék: a kabinet 2020-ban 106 milliárdot szán „kiemelt kormányzati magasépítési beruházásokra”, 2021-ben már 310 milliárdot, az összeg 2022-ben pedig eléri majd a 330 milliárdot.

A csúcs- és salátaminisztériumként funkcionáló Miniszterelnökség 2022-ben már ezer milliárd forint fölött költhet, közel 250 milliárddal többet, mint 2020-ban.

A haderőfejlesztés a jelek szerint folytatódik, a honvédelmi tárca kiadási főösszege 2022-ben már több mint 868 milliárd forint lesz.

Nem fog pénzben fürödi viszont a Belügyminisztérium (illetve az alá tartozó rendvédelmi szervek, katasztrófavédelem, tűzoltóság stb.): a 2020-as 761 milliárd után 2022-ben is csak 778 milliárdot költhet.

Az önkormányzatokat a kormány enyhén szólva nem kényezteti el (sőt az elmúlt években rengeteg funkciót és bevételt vett el tőlük), ez így marad a következő években is. Támogatásukra a központi költségvetés 2020-ban 739 milliárdot szán, a következő két évben pedig ennél is valamivel kevesebbet.

A kormány a tervek szerint befagyasztja (vagyis még az infláció mértékével sem emeli) még például az alábbi szervezetek büdzséjét:

  • Köztársasági Elnökség,
  • Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,
  • Bíróságok,
  • Ügyészség,
  • Gazdasági Versenyhivatal,
  • Magyar Tudományos Akadémia és Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt