szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eljárás folytatódik Magyarország ellen, de az EU soros elnökségét betöltő Horvátország szerint a büntetés nem old meg mindent, inkább párbeszédre kellene törekedni.

Az Európai Unió szerint bár Magyarországon és Lengyelországban is veszélybe került a demokrácia, az unió horvát elnöksége mégsem róna ki büntetést a magyarokra. Szerintük ugyanis párbeszéd útján lehet elsősorban javulást elérni – írta az Euronews.

Az EP a múlt héten határozatban mondta ki, hogy nem szabad késlekedni a 7-es cikkely szerinti eljárással, így Magyarország és Lengyelország ellen is mielőbbi intézkedéseket várnak.

Az Euronews ezzel kapcsolatban érdeklődött a horvát elnökség szóvivőjénél, azt kérdezve, hogyan reagálnak a parlamenti állásfoglalásra. A portálnak küldött válaszukban azt írták:

szerintük is fontos a jogállamiság védelme, de ezt elsősorban párbeszéd útján lehet elérni.

"A mi álláspontunk az, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás lényege nem a szankciók kivetése" – fogalmazott Bruno Lopandic szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy azt szeretnék, ha a hiányosságok megszűnnének, és közösen találnának ki kölcsönösen elfogadható megoldásokat.

A szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy az eljárás folytatódik Magyarország és Lengyelország ellen, de az még nem dőlt el, pontosan milyen formában.

A hetes cikkely szerinti eljárást 2018-ban indították meg Magyarország ellen. Az ügyben indított meghallgatások során az Orbán-kormány képviselői tagadták, hogy bármilyen hiányosság lenne a magyar jogállamiságban vagy a demokráciában. Az Európai Unió igazságügyi biztosa ezt máshogy látja, szerinte más gondok is vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes