szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Módosítani kellett a korábbi tendert.

Másfél milliárd forintért két Mészáros Lőrinc-érdekeltségű cég építheti ki a debreceni BMW-gyárhoz a vasutat – írta a Napi.hu. A munka egy korábban elnyert közbeszerzés módosítása, az erről szóló döntés pedig már megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben.

Az Ebes és Debrecen közötti vasút felújítását még 2017 decemberében nyerte meg a V-Híd Építő Zrt., együtt a felcsúti székhelyű R-Kord Építőipari Kft.-vel. A munkadíj eleinte nettó 13 milliárd 778 millió forintról szólt, de az összeg időközben (pontosabban tavaly decemberben) 15 milliárd 283 millió forint módosult. A munkát az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza.

A közlemény a drágulást azzal indokolja, hogy az Innováció és Technológiai Minisztérium (ITM) levelével elrendelte a NIF részére, a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ez a majdani BMW-gyár területe) kialakításával összefüggő közúti- és vasútiinfrastruktúra-fejlesztési feladatok megvalósítását.

A feladatok részeként átépítésre kerül a 108-as számú vasútvonal bekötése Debrecen állomásba, illetve új vágánykapcsolat kerül kialakításra a 100-as számú vasútvonalon Debrecen állomás előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

A debreceni polgármester elárulta, hogyan lehet városából főváros

Az októberben újraválasztott Papp László interjút adott a hvg.hu-nak. Szóba került az atlétikai világbajnokság, a BMW építkezése, a közbeszerzések kedvenc befutója, a Hunép, illetve a debreceni repülőtér. A polgármester azt is elárulta, kik dolgoznak majd a német autógyárban, illetve megbánta-e, hogy 8 éves gyerekét abba a nemzetközi iskolába íratta, ahol milliós a tandíj.