szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem győzte meg az MNB a piacot, hogy jó az irány.

Nem változtatott az MNB az alapkamaton, így az maradt a rekordalacsony, 0,9 százalékos szinten. Ahogy az szokás, egy órával a döntés után kiadták az indoklását is. A kamatdöntés előtt 337,0-nál járt a forint árfolyama az euróhoz képest, az indoklásig eltelt egy órában 337,5-ig gyengült a forint, utána azonban percek alatt beszakadt az árfolyam, 338,57 forintot is elkértek egy euróért. A történelmi mélypontot legutóbb tegnap érte el a forint, az 338,74 volt.

Az MNB ugyanis gyakorlatilag semmi újat nem mondott az indoklásban. Újra megismételték azt, amit hónapok óta minden alkalommal, amikor a forintárfolyam vagy az alapkamat kerül szóba:

A Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

Csakhogy hiába fontos a 3 százalékos inflációs cél az MNB szerint, decemberben hétéves mélyponton, 4 százalékon járt a mutató. De a jegybank most azzal próbált mindenkit megnyugtatni: csak egyszeri hatások – nagyrészt az, hogy egy évvel korábban ritka alacsony volt a benzinár – okozták a nagyobb drágulást. A Monetáris Tanács arra számít, hogy 2020 első negyedévének végére visszatér az infláció a szerintük jó toleranciasávba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!