szerző:
Gyenis Ágnes
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokat bukhatnak az adófizetők azon, hogy az állami Eximbank fél évtizede nem képes megegyezni Nobilis Kristóf nagyvállalkozóval a pénzintézet által bérelt Lánchíd Palota ügyében. A végsőkig elvitt jogi huzavonában a Kúria szerdán úgy döntött: a bérleti szerződés érvényes, azaz a banknak fizetnie kell.

Hatályon kívül helyezte szerdán a Kúria a Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusi, másodfokú döntését, ami szerint az Eximbank és Nobilis Kristóf cége, a Döb-68 Zrt. közötti, a patinás Lánchíd Palotára kötött bérleti szerződés a jó erkölcsbe ütközik, ezért semmis. A hatályon kívül helyezés azt jelenti, hogy az immár érvényes szerződéssel kapcsolatos perben ezért új másodfokú eljárást kell tartani.

Nyitottak a megegyezésre

Jó hír ez az állami bankkal 2014 óta perben álló Nobilisnak, hiszen ezek után jogszerűen követelheti az Eximbanktól az elmaradt bérleti díjakat, sőt kötbért is. A pénzintézet két éve nem fizet, időközben ki is költözött a műemlék palotából, jóllehet azt korábban a saját igényei szerint alakította át – szőnyegpadlót helyezve például az intarziás parkettára.

Mátrai Mihály, Nobilis ügyvédje a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: mindent összevetve közel hárommilliárd forint járhat ügyfelének az Eximbanktól, de Nobilis – mint ahogyan eddig mindig – készen áll a peren kívüli megegyezésre.

Nobilis és az Eximbank 2013-ban tíz évre, a 2014-2024-es időszakra állapodtak meg a hozzávetőlegesen hétezer négyzetméteres, eredeti pompájában felújított épület bérbe adásáról négyzetméterenként hatezer forintos, akkori árfolyamon 20 eurós díjért. Nem sokkal később azonban az Eximbank pert indított azzal érvelve, hogy a bérleti díj túl magas, ezért a szerződés a jó erkölcsbe ütközik, de 2017 második feléig még fizette az extrémnek tartott bérleti díjakat. Utóbbiak 2014-ben valóban magasabbak voltak, mint a piaci átlag, ám egyrészt a Lánchíd Palota egyedisége indokolhatta ezt, másrészt a 2015 óta tartó ingatlanpiaci felfutásban kifejezetten kedvezővé váltak a tíz évre rögzített bérleti díjak, amelyeknél most a hasonló épületek tarifája legalább 30 százalékkal drágább.

A büntetőperre is kihat a fordulat?

A per azért tartott ilyen sokáig, mert Nobilis első fokon kétszer már megnyerte azt, a most hatályon kívül helyezett ítélet volt az első, amely a banknak adott igazat. Piaci hírek szerint az Eximbank kitartó pereskedése mögött az a szándék állt, hogy Nobilis kénytelen legyen nyomott áron eladni az épületet, amit körülbelül hárommilliárd forintért vett meg 2013-ban, részben bankhitelből (s kifejezetten azért, mert az Eximbankban tartós, megbízhatónak hitt bérlőre lelt). Mire a per lezárul, talán ez is megtörténik, a palotába ugyanis a székhelyét Budapestre helyező, orosz többségi tulajdonú egykori KGST Bank, a Nemzetközi Beruházási Bank költözne be, ám a szerződést még nem írták alá.

A Kúria mostani döntése segíthet a vádlottaknak abban a büntetőperben is, amely az Eximbank feljelentése miatt indult hűtlen kezelés gyanúja miatt. A nyomozás alatt a bank egykori két vezetőjét, Nátrán Rolandot, a szerződéskötéskori vezérigazgatót és egyik helyettesét, valamint Nobilist gyanúsították, ám tavaly – nem sokkal azután, hogy az Ítélőtábla jogerősen kimondta a szerződés semmisségét – az ügyészség csak a két bankos ellen emelt vádat. Tanúként viszont valószínűleg Nobilist is meghallgathatja majd a bíróság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását

Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

WHO: Európában percenként 160-an fertőződnek meg a koronavírussal

WHO: Európában percenként 160-an fertőződnek meg a koronavírussal