szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem hagyják, hogy a fosszilis energiával foglalkozó cégek rajtuk keresztül „mossák zöldre” magukat.

Nem teszi közzé többé olaj- és gázipari vállalatok hirdetéseit – jelentette be a The Guardian. A brit napilap lett ezzel az első nagy, globális hírszolgáltató, amely úgy döntött, hogy nem fogad el többé pénzt ilyen cégektől. A médium már eddig is igyekezett mérsékelni az ökológiai lábnyomát és mind többet foglalkozik a klímavészhelyzettel.

A lap vezetése szerint a globális felmelegedés problémája a ma legnagyobb kihívása, amelynek kezelését a fosszilis energiát kitermelő, értékesítő cégek lobbitevékenysége évtizedek óta akadályozza. A környezetvédelmi szervezetek régóta jelzik, hogy az energiacégek drága hirdetési kampányokkal próbálják „zöldre mosni” a tevékenységüket, felhívni a figyelmet a megújuló energiákra fordított, relatíve kis befektetésekre, miközben a bevételük legnagyobb részét továbbra is fosszilis energiahordozók kinyeréséből szerzik. És bár az aktivisták újra és újra felszólítják a hírszolgáltatókat, hogy utasítsák el az ilyen cégektől érkező hirdetéseket, erre mindeddig csak kevés, kisebb médium volt hajlandó.

A lap azt is jelezte, hogy a döntést nehéz gazdasági körülmények között hozták meg, ugyanis az előrejelzések szerint a médiaipar helyzete ebben az évben sem lesz könnyebb. Mint írták, a Guardian Media Group (GMG) bevételeinek 40 százaléka származik a hirdetésekből, és a vezetőség szerint az energiacégek pénzének kiesése miatt rövid távon meg kell majd szorítani a nadrágszíjat, de hisznek abban, hogy a döntésük helyes.

Megjegyezték: olvasóik egy része még ennél is szigorúbb szelekciót várna el tőlük a hirdetések terén, és szeretné, ha egyéb jelentős szennyezőnek számító iparágak – így az autóipar vagy a turizmus – területén működő vállalatoktól sem fogadnának el pénzt, ekkora kiesést azonban pénzügyileg nem bírna el a GMG.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegedi egyetemi modellváltás: Ombudsmanhoz fordul a szegedi Momentum a hétfői szenátusi ülés miatt

Szegedi egyetemi modellváltás: Ombudsmanhoz fordul a szegedi Momentum a hétfői szenátusi ülés miatt

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja

Egy nap alatt négyen meghaltak egy belga idősotthonban, miután megjelent a koronavírus brit mutációja