szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Miért zuhant be a nemesfém ára?

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

1983 óta nem volt ilyen rossz hete a nemesfémnek - állapítja meg a Bloomberg. 1500 dollár alá esett egy uncia arany ára, holott pénzügyi válságok idején pontosan ennek az ellenkezője szokott történni, mindenki menekül a tőzsdei papíroktól és keresi a biztos befektetést. Ebben a kategóriában az arany évezredek óta kitüntetett szerepet élvez, csakhogy a mostani válság megváltoztatta az egész koordinátarendszert.

A Bloomberg szerint nem jókedvükben adják el a tulajdonosok az aranyat, hanem azért, mert a kínos fizetési határidők erre kényszerítik őket. A hatalmas tőzsdei veszteségek óriási készpénzhiányt eredményeztek, ilyenkor pedig nincs más választás, mint az aranytartalék. Ez pedig követi a piaci szabályokat: ha túlkínálat van, akkor esik az ár.

Az aranyár éppoly hektikus, mint minden más. Vasárnap emelkedett az árfolyama, miután a FED csökkentette a kamatlábat és lazítási programot jelentett be 700 milliárd dollár értékben. Miután kiderült, hogy a piacnak ez is kevés, nemcsak a tőzsdei árfolyamok indultak meg lefelé, hanem az arany ára is.

Mi jöhet még ezután? "Mindez még sokkal lejjebb is mehet"- jósolja a Bloombergnek egy elemző, aki szerint akik éppen nem eladnak, kivárnak. A szorult helyzetbe került nemzeti bankok is az aranytartalékhoz nyúlhatnak

Phil Flynn, a Price Futures Group vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet: a globális piacon nagy a félelem attól, hogy dezinflációs folyamatot indít el a világméretű koronavírus-járvány. Egy másik szempont pedig az, hogy a jegybankok is piacra dobhatják aranytartalékaik egy részét, hogy mentsék, ami menthető. A válság igen nehéz helyzetbe hozott sok országot, ahol fontolóra vehetik az aranytartalék egy részének eladását. Innen a félelem a túlkínálattól.

2008-ban három hónapig tartott ez az állapot - emlékeztet rá a kitco portál, amely azt jósolja , hogy ha megkezdődik a kilábalás a válságból, akkor az arany is magához tér majd. Addig pedig marad a kivárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!