szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Óriási bajban van a spanyol gazdaság a turizmusból származó bevételek kiesése miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pedro Sanchez sajtóértekezleten beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után a gazdaság talpraállítását az Európai Uniónak úgy kell megszerveznie, ahogy a Marshall-terv a második világháború után helyreállította a romba dőlt gazdaságokat Európa nyugati részén. "Ez a válság az egész EU-t érinti, ezért ezen a szinten kell keresni a megoldást. Mi már Spanyolországban adtunk adókedvezményeket, de ez kevés" - hangsúlyozta a politikus.

Olaszország után Spanyolországot érinti a leginkább a válság. A spanyol kormány emiatt egy hete hirdetett vészhelyzetet, ennek részeként a határokat is lezárták. A nehéz helyzetbe került gazdaságot adó- és járulékkedvezményekkel próbálják meg életben tartani, ami 200 milliárd eurót jelent, de kérdés, hogy ennyi elég-e, hiszen az idegenforgalom Spanyolország számára az egyik legfontosabb bevételi forrás volt: Franciaország és az USA után itt költötték a legtöbb pénzt a turisták.

Pedro Sanchez miniszterelnök most elsősorban az emberek védelmére összpontosít, ezért meg akarja hosszabbítani a vészhelyzetet április 12-ig.

Megszólalt a spanyolnátha utolsó túlélője is. A 105 éves José Ameal Pena egy kis halászfaluban élte át a világ legpusztítóbb járványát, mely 50-100 millió ember halálát okozta 1918 és 1920 között. „Állandóan szólt a halálharang. Nem szeretném újra átélni azt az időt. Mindenki vigyázzon magára, legyen nagyon óvatos !" - nyilatkozta a londoni Guardiannek a 105 éves túlélő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!