szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fontos összefogni a budapesti vállalkozásokat, és feltárni a szabad kapacitásokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A járvány elleni védekezésben nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű védőfelszerelés és fertőtlenítőszer álljon rendelkezésre. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) ezért kéri olyan vállalkozások jelentkezését, amelyek tevékenységükből kifolyólag részt tudnak vállalni olyan eszközök készítésében, gyártásában, mint:

  • védőruha,
  • szájmaszk,
  • gumikesztyű,
  • kézfertőtlenítő folyadék,
  • fertőtlenítő spray.

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál annak érdekében szervezzük át tevékenységünket, hogy a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetben hatékony támogatást tudjunk adni a budapesti vállalkozásoknak, valamint segítsük a kormányzat munkáját a vírus terjedésének megfékezésében. Területi kamaraként felelősségünk, hogy összefogjuk a budapesti vállalkozásokat ebben a rendkívüli helyzetben, és feltárjuk azokat a szabad termelő kapacitásokat, amelyeket a koronavírus elleni védekezés szolgálatába lehet állítani” – írja közleményében a BKIK.

Karácsony Gergely főpolgármester március 20-án azt nyilatkozta a védőfelszerelésekről: Orbán Viktor miniszterelnök szerint van elég belőlük, hozzám viszont egészen más információk jutnak el a kerületi egészségügyisektől, hajléktalanellátásban dolgozóktól, a BKV-tól és másoktól. Azt írta, feltétlenül el kell látni maszkokkal a járművezetőket és a gondozókat, a közterületeseket többek között. Erről ismét hivatalos levelet küldtek a kormánynak, de felvették a kapcsolatot Peking és Sanghaj vezetésével is, hogy saját forrásból szerezzenek be felszerelést. „E tekintetben a pénz nem számít.”

Egyébként a kormány is Kínából szerzett eszközöket, március 24-én 3 millió maszk és 86 lélegeztetőgép érkezett, ezeket személyesen Orbán Viktor vette át, 23-án 11 tonna rakomány érkezett, 30 050 darab védőruha és 82 ezer darab orvosi maszk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!