szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapest Kínából próbál maszkokat szerezni, saját pénzből.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Facebookon tette közzé észrevételeit Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Karácsony három témában nyilatkozik. Elsőként a védőfelszerelésekről: mint írja, Orbán Viktor miniszterelnök ma is elmondta, hogy van elég belőlük, hozzá viszont egészen más információk jutnak el a kerületi egészségügyisektől, hajléktalanellátásban dolgozóktól, a BKV-tól és másoktól. Azt írja, feltétlenül el kell látni maszkokkal a járművezetőket és a gondozókat, a közterületeseket többek között. Erről ismét hivatalos levelet küldtek a kormánynak, de felvették a kapcsolatot Peking és Sanghaj vezetésével is, hogy saját forrásból szerezzenek be felszerelést. "E tekintetben a pénz nem számít" – írja Karácsony.

A főpolgármester ezután a kormánypárti sajtónak arra a vádjára reagál, hogy utaztatni szeretné a betegeket. "Baromira nem szeretném", mondja Karácsony, de mivel a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat eltiltották a munkától, el kell juttatni a betegeket oda, ahol ellátást kapnak. Karácsony azt javasolja, hogy a tiltás helyett legyen önkéntes a korhatáros munkavégzés.

Közli azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés azért nem ül össze, mert a kormány úgy döntött, hogy annak jogkörét a főpolgármester veszi át. Ennek ellenére egyeztet a frakciókkal, köztük a Fideszével is.

Karácsony ezen felül arra kéri olvasóit, hogy vigyázzanak az idősekre, és maradjanak otthon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!