Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Az MNB feltámasztja a Növekedési Hitelprogramot és módosítja a nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. Állampapírokat fog vásárolni, vagyis elkezdi hitelezni az államot. Ennél is nagyobbat szólhat azonban a kamatfolyosó szimmetrikussá tétele, amely bújtatott kamatemelést jelent.

Sajtótájékoztatót hirdetett a jegybank, amely a szokásoktól eltérően személyesen Matolcsy György elnök részvételével zajlott. A Monetáris Tanács átfogó intézkedésekről döntött – kezdte bejelentését Matolcsy.

Jön az NHP Hajrá!

Tájékoztatóját az elmúlt évek "nagy sikereinek" felemlegetésével kezdte. De most ott tartunk, hogy a vírus miatt veszélybe került minden, amit elértünk. A vírus megtámadta Magyarországot – mondta. A jegybanknak meg kell erősítenie az ország pénzügyi helyzetét. A cél, hogy Magyarország visszakerüljön a vírus előtti stabil, növekedési pályára.

Matolcsy öt lépést kíván kihangsúlyozni a Monetáris Tanács döntései közül.

  • Az első, hogy feltámasztják a Növekedési Hitelprogramot, ezúttal "Hajrá!" lesz az elnevezése. Ezermilliárd forint lesz a kerete, plusz az NHP+ meglévő 500 milliárdos kerete. Az NHP futamidejét 20 évre emelik, és tízmilliárd forintra az elérhető hitelösszeget. A vállalkozások eddig sok különféle célra vettek fel korábban NHP-hitelt. Az NHP Hajrát bármilyen célra fel lehet majd venni. Akár bérfizetésre is, akár meglévő hitel kiváltására is.
  • Az NHP-ban részt vevő bankoknak 4 százalék hiteltámogatást adnak. Ez a kamattal együtt 6,5 százalékos "nyereséget" jelent. De Matolcsy azt szeretné, ha a bankok versenyeznének, és alacsonyabb kamattal kínálnák. Az intézkedés 2021 júliusáig él. A jegybank a bankoknak kéthetes hitelbírálati időt ír elő – mert most gyorsaságra van szükség.
  • A jegybank "megjavítja" a nagyvállalatoknak szóló kötvényprogramot. 10 év helyett 20 évre adják, 20 milliárdról 50 milliárdra emelik az egy cégre jutó részt. De a program keretét egyelőre nem emelik, a fele ugyanis még megvan.
  • A jegybank 250 milliárd forint osztalékot fizet be a költségvetésbe.
  • 1500 milliárd forinttal javította a jegybank a bankrendszer likviditását, illetve a tartalékképzési kötelezettség javításával 250 milliárd likviditást hagy a bankrendszerben.

Mindesz összesen 3000 milliárd forint "új forrás a gazdaságnak" Matolcsy szerint.

A jegybank elkezdi hitelezni az államot

A további döntéseket Nagy Márton alelnök ismertette. A jegybank a másodlagos piacon (vagyis nem közvetlenül az államtól) állampapírokat fog vásárolni, vagyis a jegybank hitelezni fogja az államot. A részletek kialakítása és nyilvánosságra hozása a húsvét utáni hétre várható. A jegybank jelzálogleveleket is fog vásárolni. A jegybanknak a jövőben nem lesz likvididáskiszorítási célja. Az intézkedésektől a jegybank a hozamgörbe laposodását várja, az állampapír-piacon pedig lazítást.

Bújtatott kamatemelés

A Monetáris Tanács a kamatfolyosó szimmetrikussá tételéről döntött – jelentette be Nagy Márton. A Monetáris Tanács 0,9 százalékos szinten hagyta az alapkamatot, illetve -0,05 százalékos szinten az O/N betéti kamatot, miközben az O/N és az egyhetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kamata jelenleg változatlanul az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg, ugyanakkor a Monetáris Tanács döntött arról, hogy az eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhessen az alapkamattól, akár felfelé, akár lefelé. Az eszköz kamatát minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza meg a jegybank.

Ezek az intézkedések gyakorlatilag kamatemeléssel érnek föl. Március végén a forint árfolyama a régiós devizáktól elszakadva zuhanni kezdett – ebben minden bizonnyal szerepe volt az országgyűlés fideszes többsége által elfogadott felhatalmazási törvény nemzetközi visszhangjának, a befektetők elbizonytalanodásának. A forintot végül a jegybank mentette meg, amikor bejelentette, hogy a jegybanki alapkamat rátájával megegyező kamatú egyhetes betéti tendert indít el. Az eszköz segítségével a bankok 0,9 százalékos kamattal (illetve a most bejelentett intézkedés után akár annál magasabbal) parkoltathatják a pénzüket rövid távon a jegybanknál.

A bankrendszer jó állapotban van, a piacon biztonságos hitelek vannak – közölte Kandrács Csaba alelnök. A jegybank továbbra is elvárja, hogy a pénzintézetek biztonságos körülmények közt folytassák tevékenységüket.

Patai Mihály alelnök az azonnali fizetési rendszer működésének eddigi tapasztalatait ismertette. Az utalások 95 százaléka 2 másodpercen belül teljesült. Az utalások 31 százaléka a normál utalási időn kívül teljesült. Patai szerint mára az egész világban átalakult a jegybanki szerepkör felfogása. Egy évtizeddel ezelőtt még furcsán néztek a magyar jegybankra, hogy mit keres a gazdaságpolitika támogatásában. Ma már a fiskális és a monetáris politikát egy értelmezési keretben próbálják felfogni – ahogy történik ez Magyarországon.

Matolcsy: B

Matolcsy György ehhez azt tette hozzá: "csak együtt sikerülhet". Beleértve a bankrendszert, a vállalkozásokat, a lakosságot.

Az eddigi intézkedések két b betűt rajzoltak fel. Biztonságban van a forint, a bankrendszer stb. A másik b betű a bizalom, amelyet a biztonság garantál. A harmadik b betű a bizakodás lesz. Bizakodásra van szükség, a jegybank továbbra is bizakodó, például továbbra is bízik benne, hogy a magyar gazdaság idén nőni fog. (Ezzel egyébként nagyjából egyedül van, jelen állás szerint a vélemények elsöprő többsége szerint nem az a kérdés, hogy recesszió lesz-e Magyarországon, hanem hogy mekkora.)

A kormány karcsú csomaggal védi a gazdaságot

Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a jegybankkal – közölte Orbán Viktor, amikor április 6-án felvázolta a gazdaságvédelmi akcióterv második etapjának intézkedéseit. A miniszterelnök egyúttal előre jelezte, hogy a témában a jegybank is fog tájékoztatót tartani, minthogy a gazdaságvédelmi intézkedésekből kiveszi a részét.

Sőt ami azt illeti, már a kormányzati intézkedések körvonalazódásából látszott, hogy a jegybank nemcsak kiveszi a részét a gazdaságvédelmi akciótervből, hanem igen jelentős része rá tartozik. A miniszterelnök azt mondta, a „történelmi” csomag értéke összesen a GDP 18-20 százalékára fog rúgni, ez számszerűen közel 10 ezer milliárd forint lehet. Mivel a kormány a költségvetésben csak 1346 milliárd forintnyi átcsoportosítással operál, egyértelművé vált, hogy a nagy mentő- és újraindító csomag költségeinek nagy részét a jegybank fogja viselni.

A kormány gazdaságvédelmi alapjának harmada kopizás, és nincs meg a fedezete

Jelentős részben nemhogy átcsoportosításokkal, de egész egyszerűen átnevezésekkel hozta össze a kormány a járványvédekezési és a gazdaságvédekezési alapokat. Már egyértelmű, hogy a kormány ha lehet, egy forint pluszpénzt sem akar költeni.

Sőt ami azt illeti a jegybank már kivette a részét a válságkezelésből, több különböző eszközön keresztül biztosít likviditást (vagyis pénzt) a bankszektornak, amely legalábbis rövid távon a kormány által (egyébként jegybanki kezdeményezésre) bevezetett hitelmoraratórium terheit viseli, és amelytől a kormány 55 milliárd forintot is vár a járvány elleni védekezésre létrehozott költségvetési alapba.

Már korábban több iparkamara tett javaslatot egy beruházási alap (egy állami cég) létrehozására, amit kötvénykibocsátással tőkésítenének fel több ezer milliárd forint összegben – a kötvényeket legalábbis nagyrészt a jegybank vásárolná fel, vagyis a jegybank tenne pénzt az alapba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!