szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tb-alapoknak három héten belül le kell adniuk a költségvetési terveiket, a kormány által korábban bejelentett extra járandóságról azonban még nincs elfogadott jogszabály.

A jövő évi költségvetés tervezési köriratában – ami a büdzsé tervezését elindító nyilvános dokumentum, elvileg ez alapján tervezik meg a kiadásaikat az egyes tárcák – nem esik szó a 13. havi nyugdíjról – mutatott rá a mfor.hu. Rétvári Bence államtitkár korábban a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetéséről beszélt: a kormány tervei szerint a következő év februárjában plusz egy hetit visz a postás, aztán kétheti pluszt, majd így érik el 2024-re a plusz egy hónapot. Ez jövőre 70 milliárd forintot emészt fel, 2024-re pedig összességében 280 milliárddal fordítanak majd többet nyugdíjkiadásra. A lap azonban felhívja a figyelmet, hogy egyelőre nem tisztázták az illetékesek, hogy elég lesz-e erre a "visszaépítés" négyéves ciklusára elkülönített 280 milliárd forint.

A szerdán megjelent 2021-es évről szóló költségvetés tervezési köriratában azonban nem találtak utalást a 13. havi nyugdíj visszaállítására, így a jövő évi egy heti plusz nyugdíj kifizetésére. Jogszabály ugyan még nincs, a 2021-es költségvetésre vonatkozó dokumentumot pedig május 19-ig nyújtják be a parlamentnek. Ennek értelmében a társadalombiztosítási alapoknak kevesebb mint három hetük van, hogy beépítsék a költségvetési terveikbe a 13. havi nyugdíj visszavezetésének 2021-re jutó részét. A lap azt is kiemelte, hogy a körirat prémiumról, egyszeri juttatás várható összegéről ugyan tesz említést, ám nem tudni, hogy ez vonatkozik-e a 13. nyugdíj fokozatosra tervezett visszavezetésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3

Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3