szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A legendás francia középpályás, aki az UEFA vezére és a FIFA második embere lett, Nicolas Sarkozy kérésére elintézte Katarnak a 2022-es futball világbajnokságot. E gyanú miatt folyik korrupciós vizsgálat Franciaországban, amelyben Emmanuel Macron elnök állítólag segítséget ígért Michel Platininek. Az Élysée palota természetesen cáfol.

Miről folyt a szó azon az ebéden az Élysée palotában, melyet Nicolas Sarkozy akkori elnök adott Katar emírjének tiszteletére 2010-ben, és amelyen Michel Platini is jelen volt? Ez iránt érdeklődik a korrupcióellenes ügyészség, amely tavaly rövid időre őrizetbe is vetette Michel Platinit. A sajtó ugyanis megírta - és nemcsak Franciaországban -, hogy a futballbolond Sarkozy elnök leboltolt Katar emírjével. Miért? Mert pénzügyi gondokkal küzdött Sarkozy kedvenc csapata, a Paris Saint Germain. Katar dúsgazdag emírje vállalta, hogy megveszi a csapatot, de cserébe ő is kért valamit: a futball-világbajnokságot Katarnak 2022-ben.

2010-ben, amikor az üzlet megköttetett, Katar szerepe a világ futballéletében minimális volt. Ezért kellett Platini, aki korrupt afrikai és karibi sportvezetők segítségével el is érte, hogy Katar emírje meg is kapja azt, amit elvárt a PSG támogatásáért cserébe. Igaz, Platini belebukott ebbe és néhány más korrupciós ügybe. Svájcban továbbra is nyomoznak ellene. Mégis miért tette? - kérdezték a bukás után a futball legendát. "Az ember nehezen mond nemet a francia elnöknek" - válaszolta Platini.

Miért került a képbe most Macron elnök?

A Mediapart portál birtokába jutottak olyan dokumentumok, melyek szerint a francia elnök megígérte Michel Platininek: segít neki kikeveredni a csávából.

"Macron imádja a focit. Beszélj vele!" - mondta Platininek a Radio France sportrovatának vezetője. Hármasban aztán együtt is ebédeltek az Élysée palotában - bár ez nem szerepelt az elnök hivatalos programjában. "Csak a futballról volt szó, jogi problémákba senki nem ment bele" - nyilatkozta a Radio France sportrovatának vezetője. Az Élysée palotában pedig annyit mondott a szóvivő: Macron elnök tudja, hogy nem befolyásolhatja az igazságszolgáltatást.

Csakhogy más derül ki a Mediapart birtokába került hangdokumentumokból. Ezekben Michel Platini azzal henceg, hogy Macron elnök megígérte: segít neki kikecmeregni a kínos helyzetből. Az ígéret szép szó, most kellene teljesíteni - jelentette ki Platini egy barátjának. Itt tart most az ügy, melyről részletesen beszámol az állami forrásból finanszírozott, közszolgálati RFI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!