szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harmadával kevesebb felszámoló lesz a listán, és újak is kerülhetnek be, keddig nyújthatnak be pályázatot a cégek. Legutóbb hét évvel ezelőtt frissítették a felszámolói jegyzéket, akkor is a korábbinál jóval kevesebben jutottak be, többen megtámadták a döntést, mert szerintük túl nagy teret kaptak a szubjektív szempontok, ezzel egyszerűen újraosztották a piacot. Sokak szerint most is ez történik.

Most 123 szervezet szerepel a felszámolói jegyzékben, a 2013-as frissítés előtt ennél jóval többen szerepeltek a listán. A kormány 2012-ben veselkedett neki, hogy az uniós elveknek megfelelően rendezze az „érinthetetlenek kasztját”, majd a 2013-ban kiírt pályázaton végül majd fél év múlva hirdettek eredményt. Többen, akik kimaradtak az új listáról, bíróságra mentek azzal, hogy túlsúlyban voltak a bírálat során a szubjektív pontok. Bár a mostani menetrend szerinti új pályázatok határideje kedden jár le, már vannak olyan hangok, amelyek szerint ismét döntően a szubjektív szempontok juthatnak majd fel az új listára, a jelentkezőknek pedig még szakmai múlttal sem kell rendelkezniük.

Hét éve becslések szerint egy 400 milliárd forintos piac volt a tét, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének elnöke szerint viszont ez csak szélsőséges becslés, ehelyett csupán 4,5 milliárd a valódi piacméret. Ezt Somogyi Ferenc akkor az Origónak azzal indokolta, hogy a felszámoló cégek más tevékenységet is folytatnak, a túlzó számítás az összbevételüket vette alapul, de valósan a felszámolói tevékenységből csupán a kisebb összeg folyhat be éves szinten. Ráadásul 2015-ben megalakult az állami felszámoló szervezet is, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., amely a stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalatok felszámolását bonyolítja, szűkítve a piacot. Az előző jegyzékre 68 új cég került fel. Most április 24-én jelent meg a rendelet azzal összefüggésben, hogy hatvan napon belül ki kell írni az új pályázatot, ami szélsebesen, jóval a kiszabott határidő előtt meg is jelent.

A listára most mindösszesen 90 cég kerülhet fel, július 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat. A kiírás szerint összesen 150 pontot lehet szerezni, legfeljebb 20 pontot a formai értékelésben, maximum 90 pontot a szakmai szempontok bírálata során, illetve 40 pont szerezhető a személyes meghallgatáson. A pályázatra csak „tiszta” cégek jelentkezhetnek, amelyek semmilyen eljárás alatt nem állnak. A szakmai paraméterek tekintetében elég ha vállalják például a felszámolási eljárások során alkalmazott, az értékesítések lebonyolításához szükséges elektronikus rendszer beszerzését, illetve a 30 millió forintos biztosíték teljesítését. Azt is vállalnia kell a jelentkezőnek, hogy a tulajdonosi szerkezetében alapvető változások nem lesznek az elkövetkező hét évben. A szükséges szakmai képesítéssel rendelkező szakemberek foglalkoztatását a névjegyzékbe bekerülés esetére írják elő. Már jelenleg, vagy korábban felszámolói tevékenységet végző társaság esetében pedig azt kell vállalniuk a jelentkezőknek, hogy a bírálók megismerik a 2015-19-es tevékenységük részleteit, és azt értékelik is a bírálat során.

A pályázati hajrában az érintettek zöme név nélkül mondott véleményt a kiírásról, többen ismét a jelentős részben szubjektív szempontok szerint szerezhető pontok miatt bírálta az újabb pályázatot. Néhány érintett szerint elegendő volna a jegyzékben szereplők tevékenységét vizsgálni és értékelni, a jegyzéket e szerint frissíteni. Azzal, hogy a szakmai múlt „csak” előnynek számít, de nem feltétel, ismét újoncok kerülhetnek a piacra. Mindeközben az állami felszámoló is belépett a piacra, legutóbb a MALÉV GH Zrt., a CG Electric, és a BD Park Zrt. felszámolásába szállt be. A hét évvel ezelőtti jegyzéket Seszták Miklós felügyelte, most Bártfai-Máger Andrea hatáskörébe került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

500 ezren már letöltötték a Mentők alkalmazását – új funkció jött az ÉletMentőbe

Brazíliából importált csirkeszárnyban mutatták ki a koronavírust Kínában

Brazíliából importált csirkeszárnyban mutatták ki a koronavírust Kínában

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?

Gyors, takarékos vagy környezettudatos: melyik az Önhöz leginkább passzoló autó?