Tetszett a cikk?

Van, aki inkább más területen próbálkozik, elege van a központi szabályozásból. A parlament kedden szavazta meg a rövid távú lakáskiadás szabályozását lehetővé tevő törvényt.

Megszavazta az Országgyűlés a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról szóló törvényjavaslatot, amely mindössze négy paragrafusból áll, és az a lényege, hogy az önkormányzatok szabhatják meg,

  • egy naptári évben hány napon lehet magánszálláshelyeket kiadni,
  • milyen büntetés jár a szabályszegésért.

Ha egy önkormányzat ezzel kapcsolatban nem hoz rendeletet, akkor egész évben szabad az Airbnb. Szálláshely-szolgáltatást azonban csak akkor lehet végezni, ha ezt bejelentették az illetékes hatóságnak, ennek részletszabályait nem az önkormányzatok, hanem a kormány határozza meg.

A javaslat előterjesztőjeként Dömötör Csaba államtitkár azt mondta a parlamenti vitában, hogy

a helyzet Magyarországon is megérett a szabályozásra,

és a kormány nemzetközi gyakorlatokat is figyelembe vett a törvény megalkotásakor. Példaként Berlint, Hágát, Londont és Amszterdamot említette. Azt, hogy Európa-szerte hogyan igyekeznek korlátozni a rövid távú lakásbérlést, ebben a cikkben foglaltuk össze.

Az államtitkár azzal érvelt a törvény mellett, hogy az Airbnb miatt drágábbak lettek az albérletek és az ingatlanok ára is emelkedett. Elmondása szerint a budapesti belső kerületekben átlagosan 13-27 ezer forinttal ugrottak meg az árak a rövid távú lakáskiadás miatt. Említette még az adóügyi vonatkozást és azt, hogy a rövid távú lakáskiadás napi szintű problémákat okoz több társasházban.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd szólt hozzá a vitához. Lukács László György Becsó Zsolt fideszes politikust hozta szóba. A kormánypárti Becsónak érdekeltsége volt abban az Ublot Kft-ben, amely korábban törvénytelenül működtetett hotelt a Nagymező utcában. Még a 24.hu írta meg, hogy a szálló évekig működött engedély nélkül.

A jogszabállyal kapcsolatban Lukács László György megjegyezte, hogy a kormány újabb terhet varr az önkormányzatok nyakába, szerinte egyszerűbb lenne, ha az állam határozná meg az Airbnb-t érintő szabályokat. Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy a kormány már évekkel ezelőtt tehermentesítette az önkormányzatokat, amikor átvállalta az adósságukat.

Az LMP-s Csárdi Antal is az önkormányzatokat hozta szóba: arra volt kíváncsi, az önkormányzatok hogyan tudják majd ellenőrizni a szállásadókat, mire az államtitkár úgy válaszolt, hogy a jegyzőknek lesz meg erre a lehetősége a jövőben is.

Az LMP és a Párbeszéd is úgy látja, hogy a törvény nem a magyarok érdekében született, hanem a turisztikai lobbinak köszönhető. Csárdi Antal úgy fogalmazott, hogy „a turizmus összeomlása okán a szállodaipar válságban van”, míg Kocsis-Cake Olivió a Párbeszédből arról beszélt, hogy a kormány több éves csúszásban van, mára rengeteg embert érinti a lakhatási válság Magyarországon. Az ellenzék szerint a probléma megoldásának első lépése lehet ez a törvény, amelyet a jövőben még módosítani kell. Hiányolták a jogszabályból például az adóelkerülés rendezését, a Jobbik pedig bérlakás-programot sürgetett. Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy a kormány az adóemelés ellen van, és továbbra is azt szeretné, ha minél több magyarnak lenne saját ingatlana. Az ellenzéki pártok végül minden kritikájuk ellenére támogatták a javaslatot.

Nekimentek a szabad piacnak

A most megszavazott törvény nemcsak a magánszálláshely-kiadókat érinti, hanem azokat a cégeket is, amelyek Airbnb-lakások fenntartásával, menedzselésével foglalkoznak. Az egyik ilyen vállalkozás a Budapest Residence, amelyik nemcsak hirdeti a kiadó lakásokat, hanem adott esetben segít taxit fogni, vagy asztalt foglalni a vendégeknek. Egy másik cég, a Let Me Inn Kft. vezérigazgatója, Dencz Bálint Ákos, a hvg.hu-nak azt mondta, hogy őket csak minimálisan vonták be az egyeztetésbe.

Egy másik üzemeltető, amelynek tulajdonosa azt kérte, se az ő, se a vállalkozás nevét ne írjuk le, a törvénnyel kapcsolatban megkeresésünkre azt írta, hogy

amennyiben a korábban javasolt naptári napok számában történő szabályozás irányába történnek szigorítások, az cégünk számára az utolsó szög a koporsóba az egyébként is vergődő, koronavírussal és utazási tilalmakkal sújtott turizmus piacon.

Hozzátette: szerinte „erős politikai lobbi eredménye az, hogy egy szabad piacot szabályoznak”. Cége a most megszavazott törvénytől függetlenül is újabb piacok felé nyit, úgy fogalmazott, hogy kiábrándultak ebből a szegmensből, és inkább máshova csoportosítják az energiájukat, „ahol elég a konkurenciával, az ügyfelekkel és a normál piaci körülményekkel foglalkozni, nem kell központi szabályozástól tartani”. Azt, hogy melyik ez a terület, nem árulta el.

Rege Mihály, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének elnöke a Privátbankárnak korábban arról beszélt, hogy a Magyar Apartmankiadók Egyesületével együtt azt szerették volna, hogy kössék regisztrációs számhoz a lakáskiadókat. Ennek az lenne a lényege, hogy csak azokat a lakásokat hirdetnék, amelyeknek tulajdonosai rendelkeznek ilyen számmal. A regisztrációs számokat adatbázisban rögzítenék, így szorítanák ki a piacról a zugszállásokat. Úgy számolna, hogy ezzel akár 30 százalékkal is csökkenhet a lakások ára, miközben több lenne az adóbevétel. Ilyen adatbázis azonban már létezik: ahhoz, hogy valaki kiadhasson akár egy lakást, akár egy apartmant, regisztrálnia kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban

Legalább öten meghaltak az ítéletidő miatt Görögországban

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Így teszi tönkre a természetet a Mauritiusnál zátonyra futott hajóból tengerbe jutott olaj

Így teszi tönkre a természetet a Mauritiusnál zátonyra futott hajóból tengerbe jutott olaj