szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A francia Európa-ügyi miniszter szerint lobbizni fognak azért, hogy a jogállami feltételrendszernek érvényt szerezhessenek.

Franciaország érvényt akar szerezni a jogállami feltételrendszernek a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek az enyhítésére létrehozott uniós hitel kapcsán – mondta Clément Beaune új francia Európa-ügyi miniszter a Financial Timesnak. A miniszter konkrétan Magyarországot és Lengyelországot hozta fel, mint akikkel szemben keményebben kell fellépni e tekintetben.

Beaune azt is hozzátette, hogy jogi, illetve pénzügyi szankciókkal kell sújtani azokat az országokat, amelyek megsértik az olyan alapjogokat mint az egyenlőség vagy a sajtószabadság.

Azt is kijelentette: a francia kormány lobbizni fog azért, hogy egy hathatós feltétel- és szankciós rendszer életbe lépjen, amivel feltételessé tehetik az uniós kifizetéseket Magyarország és Lengyelország számára.

Három ügyet is említett a miniszter az elmúlt napokból, ahol sérülhettek az alapjogok: lengyel részről a családon belüli erőszak tilalmáról szóló Isztambuli Egyezményből való kilépési szándékot és azt, hogy „LGBT-mentes övezetté” nyilvánította magát hat lengyel város és emiatt megvonták az uniós támogatású programjaik forrását; míg a magyar részről az Indexben történteket emelte ki, ahol felmondott szinte az egész szerkesztőség.

EU-s vezetők: Korán örült Orbán, lesz jogállami feltétel a pénzek kifizetésénél

A német EU-ügyi miniszter és a luxemburgi külügyminiszter is nyilatkozott a nyugati sajtónak a múlt heti EU-csúcson kialkudott pénzügyi és jogállami feltételekről. Egészen máshogy látják a helyzetet, mint ahogy azt Orbán Viktor előadta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos lett egy óbudai óvodás

Koronavírusos lett egy óbudai óvodás

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt

Az EU berendelt még 300 millió oltóanyagot a koronavírus miatt