szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna" – mondta az érintett barátnője.

A 24.hu ismerteti egy budapesti pék kálváriáját, aki április 17-én elveszítette az állását, de mire az állami segítség megérkezett, már talált másikat.

A történet főszereplője április 20-án jelentkezett a kormányhivatalnál, hogy igényelhesse a munkanélküli járadékot. A férfi júniusig várt, de választ még ekkor sem kapott, ezért úgy döntött, személyesen is próbálkozik. (A kormányhivatalnak és a munkaügyi központnak 60 napja van elbírálni az álláskeresési járadék igénylését.)

A naptár szerint ekkor már július volt, de a férfi még ekkor sem jutott segítséghez. Nem sokkal később viszont újra munkába állhatott: raktárosként sikerült elhelyezkednie egy webáruháznál.

A 24.hu szerint az érintett július 29-én kapott e-mailt (aznapi dátumozással) egy határozatról, amelyben arról írtak: a fővárosi kormányhivatal megállapította, hogy jár neki az álláskeresési járadék, méghozzá július 18-ig bezárólag.

Vagyis: tíz nappal azután kapta meg az értesítést, ameddig megilleti őt a támogatás.

A kérelem beadásától számítva egyébként a 100. napon született meg a határozat, pedig, ahogy a 24.hu is írja, 60 nap az elbírálási határidő. A férfi pénzt amúgy csak augusztus 5-én, a korábbi állásának elvesztésétől számítva a 110. napon kapott.

A barátnője úgy nyilatkozott, "felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna, illetve ha Tamás nem talál másik munkát".

A cikkben egy Kriszta nevű olvasót is említenek, ő a 96. napon jutott hozzá a pénzéhez, bár neki a határozat már a 60. napon megérkezett.

A lap kereste a Miniszterelnökséget, hogyan lehetséges mindez, ám nem kaptak választ, a fővárosi kormányhivatal pedig azzal védekezett, hogy "a munkaerő-piaci feladatokat ellátó kerületi hivatalaiban az álláskeresők nyilvántartásba vétele, az álláskeresési ellátás iránti kérelmek feldolgozása, az álláskeresési ellátások megállapítása és kifizetése folyamatos". A válaszban azt is írták, hogy ha "a kormányhivatal az ügyre irányadó 60 napos ügyintézési határidőn belül nem hoz döntést, illetékmentes eljárásban 10 ezer forintot fizet az ügyfélnek". A hivatal szerint a 60 napos határidő túllépése amúgy nem jellemző, ha azonban megtörténik, annak az lehet például, hogy az ügyfél a dokumentumokat hiányosan adja be.

A Tamás nevű férfi esetében állítása szerint ilyen nem állt fenn, minden dokumentumot leadott, pótlást pedig nem kértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pályára állt a műhold, amely segíthet megmenteni a Földet

Pályára állt a műhold, amely segíthet megmenteni a Földet

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

Új zaklatás jelent meg az iskolákban: kiközösítik azt, aki elkapta a vírust

Új zaklatás jelent meg az iskolákban: kiközösítik azt, aki elkapta a vírust