szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem engednék az országba azokat az árucikkeket, amik a kínai munkatáborokhoz köthetőek – közölte az amerikai vám- és határvédelmi hivatal megbízottja.

Tiltólistára helyezné az Egyesült Államok azokat a kínai termékeket, amik átnevelő táborokban fogvatartott ujgurok kényszermunkájával készülnek – idézi az amerikai vám- és határvédelmi hivatal illetékese, Mark Morgan hétfői kijelentését a Guardian. Morgan – aki az ujgur etnikum ellen elkövetett rendszerszintű visszalélésekről beszélt – több érintett termékkört is felsorolt.

A szankciók kiterjednek majd öt különböző, egyelőre nem megnevezett gyártótól származó pamutra, ruhaneműkrehajból készült termékekre és elektronikai cikkekre. Ezeken túl minden egyes olyan termékre is vonatkoznak majd, amik a Hszincsiang tartomány Lop megyéjének 4-es számú oktatási és képzési központjából származnak. Utóbbi az amerikai álláspont szerint valójában egy koncentrációs tábor, illetve az egyik legjelentősebb színtere a kényszermunkának.

Ezzel párhuzamosan az Európai Unió független nemzetközi megfigyelőket küldene Hszincsiangóba – idézi Charles Michel, az Európai Tanács elnökének kijelentését a lap. Michel komolyan aggasztónak nevezte a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt is, amikor uniós tisztviselők és Hszi Csin-ping kínai elnök megbeszélése után nyilatkozott.

Az amerikai kormány tavaly októberben már tiltólistára tett 28 kínai vállalatot és más szervezetet, mert részt vesznek a muszlim ujgur kisebbség elnyomásában. Ujgurok hajából készült termékeket júliusban is foglalt már le az amerikai vámhatóság.

Kutatók, újságírók, jogvédők és kiszivárgott dokumentumok számos, a kínai ujgur és kazakh etnikumú kisebbségekkel szembeni visszaélést tártak a világ elé az utóbbi időben. Eszerint nagyjából 1 millió embert tarthatnak fogva átnevelő táborokban, ahol nemcsak a kényszermunka alkalmazása kiterjedt, de más jogsértések mellett az erőszakos meddővé tétel sem ritka, sokaknak pedig örökre nyoma veszik a táborokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Magyarországon is korlátozza az online vásárlásokat a Tesco a járvány miatt

Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása

Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket