szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Australian Strategic Policy Institute kutatóközpont szerint a kínai kormány mintegy 80 ezer, kisebbséghez tartozó embert dolgoztat kényszermunkára utaló körülmények között 27 kínai gyárban, amelyek a világ legnagyobb cégeinek termelnek.

Az elmúlt években különböző forrásokból többször is arról lehetett hallani, hogy Kína internálótáborokban tartja fogva az ujgurokat. Az ENSZ 2018-as jelentése szerint mintegy 1 millió emberről lehet szó, ezeket a táborokat pedig szakmai továbbképzésnek álcázzák. Most egy újabb jelentés látott napvilágot – ezúttal az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) kutatóközponttól –, ami igen kemény állításokat tartalmaz.

Az ASPI tanulmánya a kiszivárgott dokumentumok alapján azt írja, a kínai kormány 2017 és 2019 között több mint 80 ezer ujgurt és más kisebbséghez tartozó embert helyezett át Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről legalább 27 különböző gyárhoz. Ezek olyan világvállalatoknak termeltek, mint

az Apple, az Amazon, a Huawei, a Samsung, a Google, a Microsoft és a Sony. De ide sorolható a BMW, a Gap, a General Motors, a Nike, a Toshiba és a Nintendo is.

Az ASPI szerint összesen 83 globális cég ellátási láncához tartoznak hozzá a fent említett gyárak, amelyekben a kisebbséghez tartozókat "a kényszermunkára erősen utaló körülmények között" dolgoztatják. Az embereknek tilos a vallásukat gyakorolniuk, felügyelik őket és minden lépésüket figyelik.

[Sminkelős videóban beszélt a kínai átnevelőtáborokról a 17 éves lány, letiltotta a TikTok]

A jelentés szerint az egyik olyan cég, ahol így dolgoztatják az embereket az O-Film, amely az előlapi kamerákat gyártja az iPhone 8 és az iPhone X számára, de ez a cég szolgálja ki a Huawei, a Samsung és a HP igényeit is. Az ASPI jelentéséből az is kiderül, Tim Cook 2017-ben például dicsérte a céget, amiért "emberi körülmények között" foglalkoztatja a dolgozóit – emeli ki a Mashable.

[A TikTok az algoritmusra keni, hogy letiltotta az internálótáborok ellen felszólaló videóst]

A kínai kormány tagadta a kényszermunkával kapcsolatos vádakat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!