szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden ötödik pamut ruhadarab kötődik az ujgur kényszermunkához.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Kína a világ legnagyobb pamutelőállítója és az alapanyag 84 százaléka Hszincsiang régióból származik. Egy 180 emberi jogi szervezetből álló koalíció csütörtökön jelentetett meg egy közleményt, amiről a The Guardian számolt be:

ebben azt állítják, hogy a világ legnagyobb divatmárkái és kereskedői mind kötődnek az ujgur kényszermunkához és a jogaik súlyos megsértéséhez, ami Kína Hszincsiang régiójában zajlik.

A második világháború óta ez a tartomány a legnagyobb abban a tekintetben, ahol etnikai és vallási kisebbségeket tartanak börtöntáborokban és farmokon. A becslések szerint majdnem 2 millió ujgurt, türköt és muszlimot dolgoztatnak a régióban.

Vélhetően minden ötödik pamuttermék kényszermunka eredménye és olyan világmárkákat nevez meg a koalíció, mint a Gap, a C&A, a Tommy Hilfiger és a Calvin Klein. Az ujgur kényszermunka-táborok léte nem újkeletű és már több alkalommal felhívták a figyelmet arra is, hogy a divatipar is „tápálja ezt”: legutóbb például múlt héten az Amerikai Egyesült Államokban foglaltak le olyan kínai termékeket, amelyek ujgurok hajából készültek.

Annak ellenére ráadásul, hogy a pamuttermesztésre is többször felhívták a figyelmet emberi jogi csoportok, a koalíció azt is kihangsúlyozta, hogy a kényszermunka és az emberi jogok megsértésének tudtával is, azután is számos divatmárka szerzett be pamutot és fonalakat a régióból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Zhvg

Összedolgozik a Google és a WWF

A felelős beszerzéssel kapcsolatos döntéseket szeretnék támogatni az új kezdeményezéssel és nagyobb átláthatóságot remélnek a beszerzési láncban.