szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik.

A kormány a parlament által elfogadott költségvetési törvényhez képest mintegy 3200 milliárd forinttal tervez többet elkölteni idén – írja a Magyar Államkincstár (MÁK) félévi adataira hivatkozva a Népszava. Az idén áprilisban a kormány mintegy 1400 milliárd forintnyi kiadást zárolt a költségvetésben: ezen pénzek forrásai a minisztériumok és az önkormányzatok voltak. Május-júniusban kapták vissza az elvonásokat, de a lap szerint

a települések eredetileg 739 milliárdos támogatása a módosítások után végül 7,1 milliárd forinttal csökkent.

A minisztériumok költségvetése eközben hízott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kapja a legtöbb pluszpénzt: 40 százalékkal, azaz 741 milliárd forinttal költhet többet, mint amit az Országgyűlés eredetileg jóváhagyott. Az egyetemek 300, a szakképzési centrumok 66 milliárdot kaptak. Útépítésekre plusz 166 milliárd jutott, a Budapest–Belgrád vasútra az eredeti terven felül 21,4 milliárdot kapott a tárca.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának költésgvetése 22 százalékkal, 674 milliárd forinttal lett magasabb a lap szerint. A pénzek jelentős része, 370 milliárd forint az egészségügybe került. Ebben már benne van a kórházak év eleji konszolidációja is.

A költségvetési pénzbőség harmadik legnagyobb nyertese a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca az elfogadott 2020-as költségvetés szerint 388 milliárdot költhetett volna, ehhez képest

az idei előirányzat 89 százalékkal, 980 milliárdra növekedett.

A Magyar Honvédség beruházási kiadásait a kormány 169 milliárd forinttal fejelte meg, így – mint írják – fegyvervásárlásra 339 milliárd forint jut.

Elszálló költségvetés, pangó beruházások: mélyponton a magyar gazdaság

Mégsem közelíti meg Magyarország gazdasági fejlettsége és életszínvonala 2030-ra Ausztriáét - vett vissza korábbi vágyaiból a jegybank elnöke, aki még a minap is abban reménykedett, hogy a járványt visszaesés nélkül át lehet vészelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar 360: Kövér szülésre buzdít, az orvosok katasztrófától tartanak

Radar 360: Kövér szülésre buzdít, az orvosok katasztrófától tartanak

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik

Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik