szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Matuzsálemi kort megélt magyar asszonyról vagy űrhajósnak is megfelelő egészségi állapotú Angela Merkelről szóló álhírekkel ámítják reménybeli vásárlóikat egyes webáruházak. A hazug tartalommarketinggel különböző étrend-kiegészítőket remélnek eladni olyanoknak, akik eleve aggódnak a koronavírus-járvány miatt

Visszaélnek a koronavírus miatti aggodalmakkal, csodás egészségjavulást és magas kort ígérnek termékeikkel, de a szürke zónában mozognak, és becsapják az embereket egyes tisztességtelen vállalkozások, online boltok – figyelmeztetett az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM). A minisztérium IT laboratóriuma március óta több száz ilyen webáruházat ellenőrzött próbavásárlással.

A tapasztalataik szerint a következők jellemzők ezekre a – többnyire erős immunitást, gyors gyógyulást vagy hosszú életet ígérő étrend-kiegészítőket kínáló – webes áruházakra:

  • hajmeresztő hazugságokat állítanak;
  • a valódi interjúnak, komoly hírnek látszó szövegek a lap alján termékajánlóvá alakulnak;
  • az érdeklődőket szűkös készletre vagy csak az adott napon érvényes akcióra, kedvezményre hivatkozva helyezik vásárlási nyomás alá;
  • nem létező személyek véleményét, a termék hathatósságát látszatra alátámasztó dicséreteit is feltüntetik a honlapon
  • a honlapokat jellemzően szürke zónában mozgó, fiktív cégek működtetik;
  • árucikkeiket csak utánvétellel és készpénzben lehet megvásárolni, kikerülve a banki tranzakciókat;
  • nem teljesítik a szabályszerű, 14 napos elállási lehetőséget a vásárlástól;
  • a honlapokon nem találhatók meg elérhetőségeik.

A fogyasztóvédők példákat is említettek a hajmeresztő hazugságokra: volt olyan oldal, amin szerepelt egy álinterjú az 1896-os születésűnek beállított Erzsók nénivel, aki állítása szerint egy értisztító hatású táplálék-kiegészítőnek köszönheti, hogy ilyen tisztes kort – 124 évet – élt meg. Ezzel azonban már garantált helye lenne a Guinness-rekordok Könyvében – jegyzik meg az ITM közleményében.

Egy másik honlapon szenzációként tálalták azt az álhírt, amiben az szerepel, hogy Angela Merkel német kancellárt magyar kórházban kezelték, ahol megállapították, hogy a politikus olyan egészséges, hogy „űrhajós lehetne”, az erei pedig „olyan tiszták, mint egy csecsemőé”, és mindez egy magas vérnyomás elleni csodaszernek köszönhető.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint az ellenőrzések során összesen több mint félmillió forint bírságot szabtak ki ezekre a webáruházakra, és a vállalkozók jelentős része Magyarországról elérhetetlenné is tette tartalmait, de mindig újabbak próbálkoznak, ezért továbbra is folytatják az ellenőrzéseket.

Az ITM azt javasolja, vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a jogsértő webáruházak adatbázisát, ahol külön is kereshetők a csodát ígérő oldalak és termékek, és elérhető majdnem ötven ilyen honlappal szembeni hatósági döntés is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Illegális versenyzés közben gázolhattak halálra egy gyalogost Ózdon

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht

Fontos frissítés érkezett a gépére, már most törölheti vele a hamarosan veszélyessé váló Flasht