szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

7-17 millió munkahely szűnhet meg az idén, mert nem mennek a turisták Afrikába – írja a Le Monde. A külföldi utasok száma az első félévben 57 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy Afrikát viszonylag eddig megkímélte a koronavírus-járvány: 35 ezren haltak meg az 1,2 milliárd lakosú kontinensen.

"Megkezdődött a főszezon és egyetlenegy vendégünk sincs! A helyfoglalás is nulla még Franciaországból és Kanadából is, pedig onnan sok törzsvendégünk szokott jönni" – panaszkodik Marcel Diouf, aki egy kis szállodát működtet a tengerparton Szenegálban.

Egyre nagyobb gondot okoz számára, hogy kifizesse hét alkalmazottját, akik minden nap úgy készülnek mint ha érkeznének vendégek. De nem jön senki…

Hiába indultak újra a légi járatok Európából és Amerikából, mindenki fél a Covid–19-járványtól, így az egész kontinensen katasztrofális a turizmus helyzete – állapítja meg az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC), amely szerint 7-17 millió ember veszítheti el az állását egy olyan kontinensen, ahol amúgy is óriási a munkanélküliség.

"Az egész iparágat megtizedeli a Covid–19-járvány. Csőd fenyegeti a szektort meghatározó sok kis- és középvállalatot, nekik ugyanis nincsenek tartalékaik, és állami támogatásra sem számíthatnak" – nyilatkozta annak az afrikai turizmust népszerűsítő irodának a vezetője, mely az Egyesült Államokban működik.

Annál keserűbb ez a pirula, mert a turizmus nagyon jól ment a járvány előtt. Tavaly 6 százalékkal nőtt a forgalom, a turizmusból származó bevétel pedig elérte Afrika exportjának a 10 százalékát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére