szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Mihály egy konferencián elpöttyentette, hogy kisebb gazdasági növekedést várnak 2021-re, mint korábban – ráadásul nagyobb 2020-as visszaeséshez képest.

2021-ben a magyar gazdaság 3,5-4 százalékkal nőhet 2020-hoz képest – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a HBLF konferenciáján. Ez meglepő megjegyzés volt – vette észre a Portfolio.hu –, ugyanis a kormány eddig 4,8 százalékos GDP-növekedést várt 2021-re, a költségvetést is így tervezték.

A konferencián Varga Mihály megismételte, amit korábban már mondott: idén az eddig várt 5 százalék helyett 6-6,5 lehet a gazdaság visszaesése.

A 2020-as és a 2021-es várakozások módosítása együtt azt jelentik, hogy a kormány nemcsak nagyobb visszaesést vár idénre, mint korábban, de lassabb kilábalást is. Hiszen az eddig vártnál mélyebb 2020-as recesszióhoz képest várnak immár kisebb 2021-es növekedést. Vagyis szó sincsen már nemhogy visszapattanásról, de gyors kilábalásról sem.

Azt is megismételte a miniszter, hogy a tárca egy 3 éves pénzügyi programon dolgozik, amely helyreállítja a költségvetési helyzetet, ugyanis a járvány okozta deficitnövekedés csak átmeneti lehet. Várakozása szerint 2022 első félévére épülhet vissza a bruttó hazai termék a válság előtti szintre. Arról is beszélt, hogy a jövő év második negyedévében várható gazdasági fordulat, ha lesz vakcina, ennek hiányában azonban lassabb lesz a kilábalás.

 

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Az egészségügyre az EU helyreállítási alapjából szán forrásokat a magyar kormány - erről is beszélt a pénzügyminiszter parlamenti meghallgatásán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat