Tetszett a cikk?

Az egészségügyre az EU helyreállítási alapjából szán forrásokat a magyar kormány – erről is beszélt a pénzügyminiszter parlamenti meghallgatásán.

Hároméves költségvetési pályát állítunk össze, ennyi időre lesz szükség arra, hogy a gazdaság visszaálljon a korábbi növekedési pályára – mondta az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén Varga Mihály. A pénzügyminiszter szavait könnyű úgy értelmezni, hogy talán még a 2022-es választási évben sem szorítja le a kormány az államháztartás hiányát három százalék alá. Arra, hogy jövőre ezt nem teszi meg, Varga a közgazdász-vándorgyűlésen virágnyelven már utalt, amikor azt fejtegette, hogy 2021-ben az Európai Unió több tagállama nem lesz képes három százalék alatti deficitet produkálni, és ha „az uniós pénzügyminiszterek jövőre is adnak mozgásteret a költségvetési lazításra, ő nem lesz ellene.”

Ez viszont felboríthatja a tervezett adósságpályát, amely a gyors megugrásra erőteljes csökkentést vizionált, mivel az utóbbi helyébe lassú apadás léphet. Az állam bruttó adóssága az év végére 76-78 százalékra emelkedhet, mondta Varga a vándorgyűlésen, de újabb számszerű becslésbe a bizottsági ülésen nem bonyolódott. Az Eurostat legutóbbi közlése alapján az államadósság mértéke a tavalyi év végén a hazai össztermék 65,5 százaléka volt, ám a második negyedévben bekövetkezett visszaeséssel június végére 70,3 százalékra duzzadt. Annyit viszont elárult a miniszter, hogy a pénzügyi tárca az idei évre 6,4 százalékos GDP-csökkenéssel és 8-9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol.

„A már kifizetett programokat fogjuk finanszírozni a SURE keretében megítélt 504 millió euróból” – válaszolta egy kérdésre. Az Európai Bizottságnak az átmeneti munkanélküliség enyhítésére szánt támogatása voltaképpen egy 100 milliárd eurós hitelkeret, amelynek fedezetét kötvénykibocsátással teremti elő. Korábban a Bruxinfo megpendítette, hogy a magyar kormány a megítélt összeg duplájára tartott volna igényt, ám ezt a kormány cáfolni próbálta. Varga a költségvetési bizottság előtt elismerte, hogy valóban kétszer ekkora hitelkeretet szándékozott a magyar kormány igénybe venni, de több címszót Brüsszelben nem fogadtak el. „A versenyképesség javítását például nem tekintették a munkanélküliség elleni fellépésnek” – példálózott, egyúttal bírálta az uniós döntéshozatal lassúságát is.

„A nemzeti kormányok gyorsabban reagáltak a krízisre, mint az Európai Unió” – fűzte hozzá. Mindemellett egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy a kórházak felújítására, gépbeszerzésre, egyáltalán, egészségügyi célokra majd az EU új helyreállítási alapjából szándékozik költeni a magyar kormány. A brüsszeli Bruegel kutatóintézet elemzője, Darvas Zsolt számításai szerint a felújítási alapból Magyarország 2018-as árakon nagyjából 7,7 milliárd euró támogatáshoz juthat és 9 milliárd euró körüli hitelt vehet fel, ám a következő két, minden bizonnyal kritikus esztendőben a keretnek csupán a negyedét lehet majd igénybe venni, a háromnegyede 2024 után kerülhet a tagállamokhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást