szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindezt persze csak számítógépes technológiával.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Kétezer friss negatív koronavírus-teszttel rendelkező önkéntes vett részt egy német kísérletben, hogy megtudják, hogyan terjed a koronavírus nagy tömegben, például egy focimeccsen vagy koncerten.

A hallei egyetem egy lipcsei stadionban végzett három kísérletet, mely során a résztvevők mindegyike FFP2-es maszkot és nyomkövetőt viselt. Ez utóbbit azért, hogy megvizsgálják, milyen közel kerülnek egymáshoz az emberek a tömegrendezvények alkalmából.

Az első kísérletben a hagyományos ültetési rend érvényesült, vagyis egymás melletti székekre ültették a résztvevőket, míg két másik esetben különböző ülésvariációkat próbáltak a távolságtartásra - számol be a német közszolgálati Deutsche Welle.

Mindeközben számítógép segítségével szimulációt készítettek, amelyben a levegő mozgását figyelve próbálták a koronavírus esetleges terjedését követni. A virtuális modellbe ugyanis elhelyeztek 24 vírusfertőzöttet is.

Néhány szabály betartásával le lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét – vonta le a végkövetkeztetést Stefan Moritz professzor. Eszerint

  • soha ne engedjenek teltházas rendezvényt,
  • amennyiben lehetséges, inkább üljenek a résztvevők, mert így sokkal jobban lehet tartani a távolságot,
  • mindig, mindenki viseljen maszkot,
  • ha lehetséges, az ülőhelyeken fogyasszanak ételt és italt, illetve
  • célszerű megnövelni a beléptető helyek számát, mert ott is tumultus alakulhat ki.

Ezenkívül ajánlott, hogy a rendezvényen mindenképp legyenek úgynevezett egészségügyi ellenőrök, akik felhívják a figyelmet a szabályok betartására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!