szerző:
Bankmonitor / Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A csok – családi otthonteremtési kedvezmény – korábban sem volt „életlen kés”, ám a 2021-es változásokkal még inkább felértékelődött a szerepe. Összegyűjtöttük, hogy mit nyerhet 2021-ben az, aki jogosult erre a támogatásra.

1. Vissza nem térítendő csok támogatás (2015-től)

Nem újdonság, hiszen 2015 óta elérhető a csok támogatás, ráadásul az összegek sem változtak azóta. A vissza nem térítendő támogatás összege két dologtól függ: a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vásárol, használt lakást bővít, esetleg építkezik a család.

Sokak számára fontos újdonság ugyanakkor, hogy 2021-től a tetőtér-beépítéssel létrejövő többgenerációs családi ház is megfinanszírozható csok-ból. Ahogy a „normál” csok-ot is, a gyermeket nevelő egyedülállók, élettársak mellett a gyermeket nevelő és vállaló házaspárok is igénybe vehetik ezt a lehetőséget.

A csok támogatással megkapható összegek

Használt lakás vásárlására, bővítésére:

 • 1 gyermeknél: 600 000 Ft
 • 2 gyermeknél: 1 430 000 Ft
 • 3 gyermeknél: 2 200 000 Ft
 • 4 vagy több gyermeknél: 2 750 000 Ft

Újépítésű ingatlan vásárlására, építésre, tetőtér-beépítésre:

 • 1 gyermeknél: 600 000 Ft
 • 2 gyermeknél: 2 600 000 Ft
 • 3 vagy több gyermeknél: 10 000 000 Ft

2. Falusi csok (2019-től)

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A falusi csok nagy előnye, hogy az „elnyerhető” összeg éppen annyi, mintha a család újépítésű ingatlant vásárolna „normál” csok felhasználásával, ám mivel itt a pénz vidéki, kistelepüléseken lévő használt ingatlanra költhető csak el, az lényegesen többet ér.

Fontos, hogy a falusi csok összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni. Akár meglévő ingatlan felújítására/korszerűsítésére is igényelhető, ám ebben az esetben 300 000 – 5 000 000 Ft a támogatási összeg.

A „normál” csok-hoz képest különbség, hogy lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen. Bár kezdetben nehezen indult be a támogatás, ugyanis kevés bank látott benne fantáziát, ám mára igazi sikersztoriról beszélhetünk, hiszen múlt év végéig 16 ezer család falusi csok igénylését fogadták be a pénzintézetek.

A falusi csok összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

 • 1 gyermek: 600 ezer Ft
 • 2 gyermek: 2,6 millió Ft
 • 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

A falusi csok összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:

 • 1 gyermek: 300 ezer Ft
 • 2 gyermek: 1,3 millió Ft
 • 3 vagy több gyermek 5 millió Ft

3. Csok-hitel (2016-tól)

A vissza nem térítendő csok támogatás mellé kedvezményes, végig fix 3% kamatú támogatott lakáshitel is igényelhető. A 2016-os induláskor a csok-hitelt még csak újépítésű ingatlan vásárlásra és építésre lehetett felvenni maximum 10 millió Ft értékben (3 gyermekkel). Egy 2018 őszi módosítást követően a kétgyermekesek is megkaphatják a 10 millió Ft hitelt, míg három gyermek megléte vagy vállalása esetén 15 millió Ft a kedvezményes kölcsön maximális összege. 2019-ben pedig még egy fontos lazítás történt: a használt lakást vásárlók számára is elérhető lett a szuperolcsó kölcsön, így most az ingatlan korától függetlenül két gyermekre 10 millió Ft, három gyermekre pedig 15 millió Ft vehető fel.

A csok-hitel esetében két dolognak kell megfelelni az igényléshez:

 • Teljesíteni kell a csok személyi feltételeit.
 • Hitelképesnek kell lennie az igénylőnek, hiszen itt tulajdonképpen lakáshitel felvételéről van szó, csak az állam a kamatok egy részét átvállalja.

4. Illetékmentesség csok-kal történő lakásvásárlásnál (2021-től)

A 2021-től megvásárolt lakások után nem szükséges megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, amennyiben csok támogatást – családi otthonteremtési kedvezményt – is igényelt a család a lakás megszerzéséhez. Ez nem kis segítség, hiszen alapesetben az ingatlan értékének 4%-a az illeték mértéke, és bár lehet rá részletfizetést kérni, ez egy 50 millió Ft-os lakásnál bizony 2 millió Ft nettó megtakarítást jelent.

5. Visszaigényelhető az 5%-os lakásáfa, amennyiben csok-kal veszünk újépítésű ingatlant (2021-től)

Az újépítésű lakást vásárlók és a generálkivitelezővel építtetők visszakaphatják a kifizetett összeg 5%-os áfáját, amennyiben csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz, építkezéshez. (2021-től az újépítésű lakások áfáját 27%-ról 5%-ra csökkentették.) Fontos, hogy meglévő és vállalt gyermek egyaránt elfogadható a támogatáshoz. Lényeges az is, hogy sem az ingatlan értékére, sem az áfa összegére vonatkozóan nincs felső korlát.

6. A 27%-os lakásáfa visszaigénylése saját építkezésnél (2021-től)

Kicsit kakukktojásról van szó, mindjárt el is mondjuk, miért. Ahhoz, hogy egy saját erőből – generálkivitelező nélkül – építkező személy visszaigényelhesse a 27%-os áfát, teljesítenie kell az alapvető csok feltételeket – Tb-jogviszony, büntetlen előélet, köztartozás-mentesség –, de gyermek nem szükséges az adó visszaigényléséhez. Vagyis gyermektelen egyedülállóként is jogosultak lehetünk az adó-visszaigénylésre! Fontos ugyanakkor, hogy a visszaigényelhető forgalmi adó összege maximum 5 millió forint lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan