szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar hatóság szerint meg lehet adni az engedélyt az Egyesült Királyságban jóváhagyott gyógyszereknek Magyarországon.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a brit AstraZeneca vakcinájának hazai használatához szükséges ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt az alapján adta meg, hogy a jogszabályok szerint az Egyesült Királyságban jóváhagyott gyógyszerek Magyarországon is jóváhagyhatók – írja az OGYÉI a közleményében.

Az angol hatóságok megvizsgálták a készítményt, amelyet biztonságosnak és hatékonynak ítéltek, így nem volt szükség további vizsgálatra – írják. Azt is hozzátették, hogy az engedély kiadásának köszönhetően az Európai Unióban először Magyarország kezdheti el az Astra Zeneca vakcinájával az oltásokat. Az engedély hat hónapig érvényes és további hat hónappal meghosszabbítható.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a magyar hatóságok ideiglenes engedélyt adtak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyagának, valamint az orosz Szputnyik V vakcinának. Utóbbit az NNK még vizsgálja.

Utóbbival kapcsolatban Szijjártó Péter arról számolt be pénteken, hogy aláírták a szerződést az orosz féllel, három ütemben fog Magyarország vásárolni a Szputnyikból.

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Három ütemben fogunk vásárolni az oltóanyagból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Balesete volt Jakab Péternek

Balesete volt Jakab Péternek

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt