szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A döntésről hamarosan tájékoztat a görög kormány egy magas rangú tisztviselő szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Feloldani tervezi a karanténkötelezettséget a jövő héttől Görögország azok számára, akik az Európai Unió területéről érkeztek, és már beoltották őket vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírusteszttel – adta hírül a Reuters egy magas rangú kormánytisztviselőre hivatkozva.

A várható könnyítés a magyarokra is vonatkozik, nekik azonban számolniuk kell azzal, hogy hazatérve karanténba kell vonulniuk, amely alól csak két negatív PCR-teszt birtokában szabadulhatnak. Erre, valamint arra, hogy az oltási igazolás nem mentesít a karantén alól, külön felhívták a figyelmet az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az Izraelből érkező beoltott vagy negatív teszteredménnyel rendelkező utasok számára már hetekkel ezelőtt engedélyezték, hogy a hétnapos karantén letöltése nélkül mozogjanak az országban.

A Reuters emlékeztetett: Görögország a járvány kitörése előtt éppen egy évtizeden át tartó pénzügyi válságból kecmergett ki, ezért különösen fontos számára, hogy a gazdaságát pörgető turisztikai szektort újra beindítsa.

A tervek szerint fokozatosan enyhítenek majd a korlátozásokon a jövő héttől kezdve, az újranyitás május 14-ig fejeződik be – mondta a hírügynökségnek a turisztikai minisztérium egy neve elhallgatását kérő munkatársa. Azt is elárulta, hogy az EU-s állampolgárokon kívül várhatóan az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Szerbiából és az Egyesült Arab Emírségekből is érkezhetnek majd a feltételeknek megfelelően utasok. Őket kilenc repülőtéren és két közúti határátkelőn engedik majd be.

Bár karanténba nem kell vonulniuk, az aktuálisan fennálló járványügyi szabályokat be kell majd tartaniuk.

Görögországban a koronavírus-járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint 301 103-an fertőződtek meg, közülük 9054 ember meghalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!