szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Ezt hangsúlyozta Athénban Spanyolország és Görögország miniszterelnöke. A két állam a 750 milliárd eurós válságkezelő alap fő kedvezményezettjei közé tartozik.

Úgy kell elköltenünk a válságkezelő alap pénzét, hogy eloszlassuk az északi tagállamok gyanakvását - jelentette ki Pedro Sanchez spanyol és Kiriakosz Micotakisz görög kormányfő, akik Athénban egy konferencián vettek részt, amelyet a brüsszeli Politico szervezett. Bár a két kormányfő más politikai családhoz tartozik, de mindketten üdvözölték az unió közös hitelfelvételét, amely fedezi a válságkezelő alap kiadásait. Éppúgy üdvözölték azt, hogy az EU létrehozza a védettséget igazoló zöld kártyát, amely megkönnyíti a turizmus fellendülését. Mind Görögország, mind Spanyolország ugyanakkor továbbra is támogatja Brüsszel vakcinapolitikáját, melyet több tagállamban is bírálnak.

A megszorítások politikája hiba volt – hangsúlyozta Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök, akinek hazája a 2008-as pénzügyi válság után igen sok életszínvonalcsökkentő lépésre kényszerült. Most sikerült meggyőzni az északi tagállamokat, hogy a megszorítások nem jelentenek megoldást. A közös hitelfelvétel viszont elmélyítheti az EU fiskális integrációját – hangsúlyozta Görögország konzervatív kormányfője.

"Ha a pénzt okosan költjük el a zöld gazdaság megteremtésére és a digitalizáció felgyorsítására, akkor a közös hitel nem egyszeri jelenség lesz" – fejezte ki reményét Micotakisz miniszterelnök.

A szocialista Pedro Sanchez miniszterelnök (képünkön) ugyanezt hangsúlyozta mondván: "2020 fontos év volt azok számára, akik hisznek az európai integráció elmélyítésében. A válságkezelő alap létrehozása nagy teljesítmény. Éppoly jelentős, mint az egységes piac vagy az euró megteremtése."

A Hamilton-hatás

Az Egyesült Államokat úgy hozta létre 13 frissen felszabadult brit gyarmatból az első amerikai pénzügyminiszter, hogy adósságközösséget fogadtatott el. Erre is céloztak a Politico athéni tanácskozásán, amikor Spanyolország és Görögország miniszterelnöke a fiskális unió elmélyítéséről beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem kíván belépni ebbe az adósságközösségbe. Ezért lemondott a válságkezelő alap jelentős részéről. Amelyet persze 2023-ig fel lehet venni, vagyis Magyarország is részt vállalhat a fiskális közösségben, melyet oly lelkesen üdvözölt Spanyolország és Görögország miniszterelnöke Athénban, a Politico fórumán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!