Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A többi visegrádi országban is jóval nagyobb arányban dolgoztak rendszeresen otthonról a foglalkoztatottak, mint Magyarországon.

A koronavírus-járványra adott válaszul bevezetett korlátozó intézkedések miatt nagyon sok ember dolgozott az otthonából – vonja le a következtetést az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat a tagállamokból beérkezett adatokból. Uniós átlagban a foglalkoztatottak 12,3 százaléka dolgozott rendszeresen otthonról 2020-ban, miközben ez az arány a korábbi években stabilan 5 százalék körül alakult.

A tagállamok körében Finnország, Luxemburg és Írország végeztek az élen, ezekben az országokban a foglalkoztatottak több, mint 20 százaléka dolgozott otthonról rendszeresen. A lista végén álló Bulgáriában és Romániában ez az arány a 3 százalékot sem érte el. Magyarország sem büszkélkedhet, a 3,6 százalékos adattal hátulról a negyedik, messze elmaradva az uniós átlagtól, de még a többi visegrádi országtól is.

Az otthonról dolgozók arányát, illetve az abban bekövetkezett változást természetesen sok tényező befolyásolja. Többek közt az egyes országok gazdasági szerkezete: nem véletlen, hogy a fejletlenebb tagállamok állnak a lista végén, az egyszerűbb, kétkezi, személyes jelenlétet igénylő munkakörökben az otthoni munkavégzés nem igazán opció. Szintén meghatározó, hogy a foglalkoztatottakon belül mennyi az önfoglalkoztató, vagyis a vállalkozó, ők ugyanis jellemzően inkább dolgoznak rendszeresen otthonról, mint az alkalmazásban állók.

Az alacsony magyar arány is jelentős növekedést képvisel a megelőző évi 1,2 százalékhoz, bár érdemes szem előtt tartani, hogy a 2010-es évek közepén a rendszeresen otthonról dolgozók aránya még 3 százalék fölött mozgott.

Az alkalmanként (vagyis csak néha, nem rendszeresen) otthonról dolgozók aránya uniós átlagban stagnált (2020-ban 8,7 százalék volt), az ebből a szempontból élen álló tagállamokban szintén stagnálás vagy csökkenés volt megfigyelhető (az első helyezett Svédországban például 31-ről 26 százalékra csökkent). E jelenséget az magyarázhatja, hogy a járvány idején az alkalmanként otthonról dolgozók jelentős része válhatott rendszeresen otthonról dolgozóvá. Magyarországon a foglalkoztatottak 7,4 százaléka dolgozott alkalmanként otthonról. Ez az adat magasabb, mint a cseh és a szlovák, illetve több, mint kétszerese a megelőző évekének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!