szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Fel kell lépni az EU pénzügyi érdekének védelmében.

Az Európai Parlament kész jogi lépéseket tenni az Európai Bizottság ellen, ha az tovább halogatja a jogállamisági mechanizmus alkalmazását - jelenette ki az EP egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. A nagy többséggel 529 igen, 149 nem és 10 tartózkodás - megszavazott határozatban az EP-képviselők arra szólítják fel a Bizottságot, hogy

viselkedjen az uniós állam- és kormányfők politikai alkujától független intézményként, és azonnal kezdje el alkalmazni az uniós költségvetéshez kapcsolt a jogállamisági feltételrendszert.

Az uniós intézmények közti villongás hátterében az a kényszerű politikai kompromisszum áll, amelynek árán a 2021-27-es uniós költségvetést és a hozzá kapcsolt gazdasági helyreállítási alapot sikerült elfogadni.

Az uniós intézmények és a kormányok többsége ugyanis szerettett volna a büdzséhez jogállamisági feltételrendszert is kapcsolni, melynek lényege, hogy a Bizottság kezdeményezheti, hogy egy adott tagországnak járó uniós támogatásokat felfüggesszék vagy csökkentsék, ha úgy látja, hogy a jogállamiság megsértése veszélyezteti az uniós források felhasználását is.

A jogállamisági mechanizmus miatt Magyarország és Lengyelország hosszú időn keresztül blokkolta az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot, és végül csak azzal a feltétellel egyezett bele az uniós költségvetésbe, hogy az Európai Unió Bírósága elé viszi a jogállamisági mechanizmusról szóló uniós jogszabályt, az Európai Bizottság pedig iránymutatást ad ki arról, hogyan fogja alkalmazni az adott rendeletet.

A legvégső határidőt kivárva Magyarország és Lengyelország márciusban valóban be is adta a keresetet, amelyben a rendelet megsemmisítését kéri. Az uniós állam- és kormányfők abban állapodtak meg, hogy a Bizottság iránymutatását csak az ítélet kihirdetése után fogják elfogadni.

Az EP szerint azonban a független Európai Bizottságot nem köti az uniós állam- és kormányfők hattáralkuja, így legalább a tervezettel előállhatnának. Sőt, mivel

a jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet január 1-jén hatályba lépett, valójában iránymutatások nélkül is alkalmazni lehetne

- állítja az EP állásfoglalása.

Az EP határozata a jogállamiság értelmezése körüli vitában állást foglal az alábbi definícióval: "a jogállamiság  »az EUSZ 2. cikkében rögzített uniós érték«, és »magában foglalja a törvényesség elvét, amely magában hordozza az átlátható, elszámoltatható, demokratikus és pluralista törvényhozási eljárás meglétét; a jogbiztonságot; a végrehajtó hatalom önkényességének tilalmát; a független és pártatlan bíróságok által biztosított hatékony bírói jogvédelem elvét, az igazságszolgáltatáshoz való jogot is beleértve, az alapvető jogok tekintetében is; a hatalmi ágak szétválasztását; valamint a megkülönböztetés tilalmának elvét és a törvény előtti egyenlőség elvét.«"

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek

Operatív Törzs: Kamu sms-ek érkeznek az oltásról, ezekre ne figyeljenek